Реклама

У слабкому стані із зими може вийти до 7% посівів — Укргідрометцентр

4 березня 2024 38 0
У слабкому стані із зими може вийти до 7% посівів — Укргідрометцентр

За розрахунками Укргідрометцентру, на початок активної вегетації загальна площа озимих культур у слабкому стані становитиме близько 0,3 млн га, або 7% від посіяних. Як зазначається, ці площі потребуватимуть пересіву або підсіву.

Такі висновки фахівці зробили беручи до уваги стан посівів озимих культур восени 2023 р., умови перезимівлі, результати відрощування зразків зимуючих культур та прогноз погоди надалі.

За даними Укргідрометцентру, взимку в Україні, за винятком крайніх північних та північно-східних районів, переважали позитивні температури повітря, тривалість періоду з від’ємними температурами в більшості областей не перевищила 30-40 днів. У найтепліші дні середньодобова температура повітря була характерною для кінця березня-початку квітня.

Такі умови неодноразово провокували відновлення ростових процесів на посівах озимих, на деяких площах озимина пізніх дат сівби в січні утворювала сходи.

«За період січень-лютий кількість опадів у західній частині країни вже досягла 150-200% норми при талому ґрунті, що призвело до його перезволоження, підвищився рівень ґрунтових вод. Такі умови можуть призвести до локального вимокання посівів навесні», — додали фахівці.

Водночас фахівці НААН зазначили, що агрометеорологічні умови для перезимівлі озимих культур у третій декаді лютого у цілому були задовільними. У рослин озимих культур тривають повільні вегетаційні процеси, які проявляються в основному у рості вторинної кореневої системи.

На більшості площ стан посівів озимих культур добрий та задовільний.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама