Ціна землі не може зрости без збільшення прибутків в агросфері

8 березня 2024 4487 0
Ціна землі не може зрости без збільшення прибутків в агросфері
Kurkul.com

Щоб земля в Україні вагомо подорожчала потрібна ціла низка чинників, зокрема економічне відновлення країни. Про це йдеться у спецпроєкті «Агроінвестиції: купівля землі — український «біткоїн» чи «закопані гроші» на Kurkul.com.

Як зазначається, головна теза, яку варто памʼятати українським інвесторам, що ціна землі не може зрости без збільшення прибутків в агросфері. А для того, щоб збільшився прибуток, потрібно, щоб добре функціонували інституції, був розвинутий диверсифікований експорт, в країні працював переробний сектор, внутрішній ринок.

«Щодо прогнозів за ціною на майбутнє, то вони напряму залежатимуть від економічного курсу та успішності реальних реформ в країні. Зрозуміло, що при таких втратах економіки, які спостерігаються в Україні сьогодні, очікувати суттєвого росту вартості землі точно не варто. При цьому зростання економіки буде залежати від названих вище факторів і відповідно потягне за собою і збільшення попиту за землю, і відповідно збільшення її ціни», — пояснив керуючий партнер юридичної фірми Kosovan Legal Group Анатолій Косован.

Тож майбутнім інвесторам перед купівлею землі необхідно враховувати декілька факторів:

  • Перше — сільськогосподарські землі дійсно недооцінені на сьогодні і мають перспективи для зростання в ціні. Тому тим, хто хоче встигнути купити на мінімумі — варто це робити.
  • Друге — інвестиції в землю є скоріше довгими, або середньостроковими за оптимістичного сценарію. Тому розраховувати на кратне зростання ціни у горизонті 2-5 років не варто. Якщо ви вірите і робите все для того, щоб головні фактори, які підтримають зростання — припинення війни та вступ до ЄС — настали якнайшвидше, то вкладатись у землю варто.
  • Третє — як і з будь-якою нерухомістю, вплив на ціну об’єкта мають багато факторів, серед яких багато незмінних (природні умови, склад ґрунтів, форма і розташування). Тому важливо не помилитись з початковою оцінкою паю та перспективами його подорожчання.
  • Четверте — окрім інвестиційного доходу, сільськогосподарські землі дають щорічний дивідендний дохід, який в середньому по Україні складає 6-10%. Але за певних умов (наприклад на зрошуваних полях) може бути і вищим. Тому повернення суми інвестицій може відбутися вже за 10 років і без продажу ділянки. 

Читати за темою:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus