Податкові перевірки у 2024 році: поради фермерам від юриста

Податкові перевірки у 2024 році: поради фермерам від юриста

12 березня 2024 636 0

Сьогодні тим, хто веде бізнес в Україні, життєво необхідно користуватися послугами юриста, сімейного лікаря та психолога — у цьому переконана Анна Кухарчук, адвокатка та керівниця компанії «Надійний правовий партнер».

«Юрист не просто людина, яка дає пораду. Юрист допомагає вирішувати ситуації, які вже є, або можуть виникнути. І мова не лише про уникнення штрафів, але й про захист прав та інтересів аграрія у разі виникнення спорів», — каже вона. 

Під час конференції Re:farm 2024 вона розповіла про те, які податкові проблеми чекають фермерів у 2024 році. Зокрема чи можуть здійснюватись податкові перевірки та як їх пройти «з найменшими втратами».


Мораторій на податкові перевірки діє не для всіх

За словами Анни Кухарчук, мораторій діє частково, є перелік суб'єктів — виробників, на яких мораторій на податкові перевірки не діє. Це стосується переважно виробників підакцизних товарів, включаючи виробників пального, логістичну сферу та тих, у кого є станції електричної енергії. Перелік винятків з мораторію на позапланові перевірки дійсно існує і його можна знайти у Постанові Кабінету Міністрів України № 1173 від 20.10.2022.

Анна Кухарчук, адвокатка та керівниця компанії «Надійний правовий партнер»

Податкова служба може проводити й позапланові перевірки у певних випадках, передбачених Податковим кодексом України. Тому юрист радить готуватись до перевірок завчасно та моніторити своє підприємство у планах податкової. Зазвичай їх публікують у грудні та постійно оновлюють. 

«Слідкувати за списками податкової треба, особливо якщо у вас декілька підприємств з різними видами діяльності. Позапланові податкові перевірки стосуються переважно випадків, коли у вас від'ємне значення будь-якого кредиту. Якщо ви подаєте на відшкодування ПДВ, то можна очікувати податкову перевірку», — зазначила юристка. 

Найперше Анна Кухарчук радить звернути увагу на технічні аспекти  діяльності, які можуть бути визначені податковою і відображені у вашій звітності. 

Читайте також: Агроінвестиції: купівля землі — український «біткоїн» чи «закопані гроші»

«Якщо ви вирощуєте зерно, то у вас мають бути орендовані земельні ділянки, склади, працівники, техніка — податкові органи мають бачити ці аспекти у вашій звітності. Без відповідних документів і даних податкова служба не може належним чином оцінити вашу діяльність, тому може застосувати штрафи за неправильну або невчасну звітність. Отож важливо мати систему збору, аналізу та подання даних, щоб відповідати вимогам податкових органів і уникнути штрафів», — зазначила адвокатка.


Наслідки недопуску податкової перевірки

Анна Кухарчук застерегла від ілюзії того, що податкову перевірку можна не допустити на господарство. Податкова служба може скласти акт про недопуск до проведення перевірки, але це не єдиний наслідок. Наприклад, податкова служба може звернутися до суду з позовом про примусове проведення перевірки. І хоча це крайня міра, однак у такому випадку можна очікувати адміністративного арешту майна. 

«Це складна процедура, але податкова її застосовує. Вона проходить у судового порядку. Тобто, коли ви не допускаєте податківців, вони складають акт. Зазвичай вони це роблять дуже оперативно. Я рекомендую уникати таких ситуацій. Краще все ж у разі, якщо ви отримаєте інформацію, що на вас чекає перевірка — підтягніть, так би мовити, те що треба, а не намагайтеся уникнути перевірки. Бо ж так чи інакше, податкова перевірка буде на кожному підприємстві», — розповіла Анна Кухарчук.


Підготуйтеся до зустрічі працівників податкової

За словами Анни Кухарчук, перша помилка, яку вчиняють керівники, готуючись зустрічати працівників податкової —  це підготовка найкращих кабінетів, забезпечення найзручніших умов. Так, на думку юриста, ви самі забезпечуєте собі ситуацію, коли особи, що здійснюють перевірку працюватимуть у вас місяць і довше, замість того, щоб виконати роботу та покинути ваше підприємство. 

«Наголошую на цьому, бо то така звичка українська —  саме так зустрічати працівників податкової. Однак ви маєте розуміти, що вони такі ж люди, як і ви. А до вас прийшли зробити свою роботу у звичних для вас умовах», — зазначила юристка.

Читайте також: Все про вилучення техніки на вимогу ТЦК

Разом з тим, вона порадила забезпечити цілодобову відеофіксацію роботи комісії. Згідно із законом, суб'єкт господарювання має право це робити.


Хід податкової перевірки

Спікерка зауважує, що якщо раніше строком великої перевірки був період у три роки, то сьогодні він починається з 2017 р.  

«Тобто якщо ви не дасте, для прикладу, документи на списання паливно-мастильних матеріалів за 2017 рік, ці витрати знімуть з того, що ви показали у витратах, та нарахують податкові зобов'язання. Відповідно у вас буде немаленька сума для доплати», — додала Анна Кухарчук.

Вона розповіла, що в перший день перевірки працівники податкової мають надати вам вимогу про надання документів з переліком документів, які планують перевірити. І ви будете мати від одного до трьох днів для підготовки.

Вона акцентувала на тому, що кожен, хто веде бізнес, має чітко орієнтуватися у тому, на що мають право перевіряючі:

  • перевіряти документи підприємства;
  • ініціювати інвентаризацію, перевіряти залишки продукції;
  • проводити експертизу;
  • перевіряти фізичну наявність майна, яке обліковується на балансі;
  • робити фото- відеофіксацію перевірки.

За інформацією юристки, найперше, що перевіряють — це майно, яке перебуває на балансі. Перевірку здійснюють за принципом: чи використовується таке майно в інтересах господарської діяльності. 

Тобто, якщо для господарства придбано, умовно, 10 автомобілів, але у штаті тільки у двох робітників є водійські права, відповідно виникне питання: хто їздить на інших автомобілях. Особливо якщо для цих автомобілів списують паливно-мастильні матеріали. 

«Іноді може здаватися, що цього ніхто не побачить. Але варто знати, що це є алгоритм найпростіших речей, з якими приходить податкова перевіряти.  Вона знає, куди «бити», і завжди «б’є» в одні й ті ж місця, і завжди знаходить там проблемні моменти. Тобто вам потрібно зробити або додатковий договір, або відрегулювати питання списання коштів під ці конкретні автомобілі, або передати їх в оренду фізичній особі», — додала фахівчиня. 

Разом з тим, Анна Кухарчук застерегла від системи оренди за 1 грн. Тому що виникне питання: який прибуток отримує підприємство, як суб'єкт господарської діяльності, якщо воно здає в оренду автомобіль за 1 грн? Якщо податкова зрозуміє, що ви занизили свій прибуток через те, що здали в оренду автомобіль за 1 грн, який коштує — 12 тис. грн на місяць, то зробить висновок, що ви тим самим знизили свій дохід і забрали у держави недоплачений податок.

Так само списання паливно-мастильних матеріалів на сільгосптехніку теж потребує уважного підходу — адже існує конкретний порядок і ціла низка документів, що треба готувати. 

За словами експертки, більшість сьогодні використовує комп’ютерні програми для цього. Однак варто пам’ятати, що на господарстві має бути наказ про використання тієї чи іншої програми. Варіант відповідних документів на папері теж має бути.

© Ірина Кошкіна, Kurkul.com, 2024 р.

Виконано за допомогою Disqus