1 квітня 2024, 12:30, Світ

Фермери ЄС укрупнюються — Нів’євський

Ферми у Європейському Союзі збільшуються. Зокрема, за останні двадцять років середній розмір зріс удвічі. Про це розповів доцент KSE Олег Нів'євський у Telegram.

«Просто факт — безальтернативне укрупнення фермерів у Європі, яких стало менше, але їх середній розмір зріс майже у 2 рази за останні 20 років. Така реальність, економічні реалії проломлюють навіть товсті стіни рясної підтримки європейських фермерів», — написав він. 

На думку фахівця, така доля чекає на сотні тисяч польських дрібних фермерів.

«В небуття або укрупнюйся, протести не допоможуть. Для українських дрібних фермерів це теж сигнал, але наші дрібні фермери в разів 5 більше за середнім розміром за польських дрібних фермерів», — підсумував Олег Нів’євський.

До слова, більшість фермерських господарств в Польщі використовують до 20 га землі. Водночас з 2010 року почала спостерігатись тенденція до укрупнення. Так, з 2010 року по 2020 рік середній розмір господарства зріс із 9,85 га до 11,35 га.

Господарств із розміром землекористування 1000 га і більше налічується близько 280 і за останні 10 років їх кількість скоротилася в 1,5 раза. Більшість фермерських господарств Польщі спеціалізуються на вирощуванні сільськогосподарських культур. 

Читайте також актуальні матеріали на Kurkul.com:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.