3 квітня 2024, 17:30, Україна

На Буковині кадрову нестачу на господарствах вирішують за допомогою жінок

У громадах Чернівецької области замість чоловіків працювати в садах та на полях вийшли жінки. Про це пише Kurkul.com з посиланням на shpalta.media.

Дружина загиблого військового Ольга Коверега з Грозинців обробляє сад разом із донькою. Сім’я має гектар землі, де вирощують груші та сливи. Сад посадив та обробляв до війни чоловік Ольги Дмитро. Нині всі роботи в саду — на жінках. Водночас допомагають рідні та знайомі.

Для обрізки дерев наймали бригаду робітників. Кропити дерева жінка буде самотужки з акумуляторним обприскувачем, бо з трактора біля житлових будинків заборонено.

«Раніше Дмитро робив у саду все самотужки: обрізав, кропив, збирав. Він дуже любив сад. Коли працював там, казав: «Ти нічого не роби, просто стій біля мене», — розповіла дружина військового.

Як розповів голова Недобоївської громади Юрій Юзва, у громаді багато чоловіків мобілізували, проте колапсу поки немає — до роботи залучають старших чоловіків, хлопців, яких ще не призвали до лав ЗСУ та жінок.

Зокрема, підприємець В’ячеслав Тодосійчук, який займається виготовленням крафтового соку, розповів, що на підприємстві налагодили процеси так, аби працівники могли замінити одне одного. Готують універсальних фахівців.

Загалом кадрову нестачу вирішують за допомогою жінок. Але виникає проблема, коли забирають навченого фахівця, бо на його місце доводиться брати людину з нуля, яку потрібно вчити. 

«Найскладніше — виростити фахівця, вивчити його з нуля. Коли такого втрачаєш, то паралізується робота відділу», — зауважив підприємець.

Нагадаємо, на Тернопільщині дружини військових безкоштовно навчались на трактористок. Так в регіоні планують розв'язати проблему нестачі кадрів на агрогосподарствах.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.