Нові умови бронювання, або як отримати відстрочку для працівників ФГ

Нові умови бронювання, або як отримати відстрочку для працівників ФГ

1 лютого 2024 32133 0

Бронювання є офіційним шляхом збереження працівників на агропідприємствах. Порядок бронювання військовозобовʼязаних був затверджений КМУ ще 27 січня 2023 р. Втім до нього вносились поправки, деякі пункти розширились і набули іншого трактування. Тому сьогодні розглянемо умови бронювання працівників агропідприємств, варіанти надання критичності та на яких змін варто чекати після прийняття нового закону про мобілізацію.

Які агропідприємства мають право бронювати працівників?

1. Ті, що мають мобілізаційні завдання (МЗ). Ці завдання формує Мінекономіки та доводить до виконавців, серед яких можуть бути облдержадміністрації, органи міського самоврядування і т.д. Останні передають МЗ виконавцям. Для прикладу, перед фермерським господарством поставили завдання поставити певний обʼєм овочів для виготовлення сухпайків. До речі, за виконане МЗ замовник повинен сплатити кошти. Якщо він вимагає щось безкоштовно, то це можна розцінювати як порушення закону.

2. Підприємства забезпечують потреби ЗСУ та інших військових формувань. Тут йдеться про ті підприємства, які мають контракти за процедурою держзакупівель.

3.Критично важливі підприємства. 

Якщо з першими двома пунктами все зрозуміло, то на третьому зупинимось детальніше.

Які підприємства вважають критично важливими?

Критично важливим є підприємство, яке забезпечує функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. При цьому це підприємство має відповідати певним критеріям.

Залежно від напрямку роботи, підприємство має звернутись у профільне міністерство і дізнатись критерії визначення критично важливим. При цьому, варто слідкувати за оновленнями, бо ці критерії можуть змінюватись.

Читайте також: Спрощенку скасовують: чи є в цьому позитив та хто постраждає

За розпорядженням Мінагрополітики ці додаткові критерії наступні:

1) господарство обробляє не менше 1000 га або має не менше 50 застрахованих працівників. (прим.цікаво, що у 2022 р. норма була 500 га або 20 працівників);

2) у підприємства основним видом діяльності, станом на 1 січня 2022 року, є КВЕД, який зазначено у наказі Мінагрополітики від 21.02.2023 № 223.

Підприємства, які мають понад 1000 га землі можуть подавати заявку на визнання критичним через ДАР, решта — на поштову адресу Мінагрополітики: вул. Хрещатик 24, м. Київ, 0100.

Якщо за критеріями Мінагро ви не можете отримати статус критично важливого, перегляньте критерії інших міністерств, які підходять за профілем. Наприклад, це може бути Мінекономіки, де зовсім інші критерії, як от здійснення протимінної діяльності. 

Запит щодо надання підприємству статусу критичного за значенням має розглядатись 10 днів, але на практиці це займає 2-3 тижні.

Стосовно строку дії рішення про визнання критично важливим підприємством, то раніше в документі не  вказувався термін. Підприємству варто слідкувати за строком дії документа, договору, контракту, який був підставою для надання статусу критичного. Але в останніх наказах профільні міністерства вказують строк дії в 1 рік.

Алгоритм бронювання 

Якщо підприємство має одну з трьох вищеперелічених підстав, то може здійснити бронювання працівників. Процедура наступна:

  1. Подайте документи до уповноваженого органу. Якщо підстава бронювання моб.завдання, то потрібно звернутись, в орган, який видав МЗ. Якщо контракт — орган, з яким його уклали. Якщо це критично важливе підприємство — орган, що надав цей статус. Відповідний орган проводить перевірку та подає документи до Генштабу.
  2. Генштаб погоджує документи й передає до Мінекономіки.
  3. Мінекономіки приймає рішення про бронювання працівників, направляє його до Генштабу та підприємства.
  4. Генштаб відправляє документи про бронювання до ТЦК.
  5. Підприємство зі свого боку надає працівникові витяг зі зазначеного рішення.
  6. Підприємство має надіслати до ТЦК та СП спеціальне повідомлення, відтак працівникові не потрібно йти до ТЦК.

Розгляд документів не повинен перевищувати 25 днів розгляду, але на практиці триває близько одного місяця.

Зі штату господарства ви можете забронювати 50% працівників, але тільки з кількості військовозобовʼязаних. 

Хто не підлягає бронюванню?

  1. Військовозобовʼязані з дефіцитними ВОС;
  2. Військовозобовʼязані, які не стоять на обліку;
  3. Військовозобовʼязані, які не підлягають призову;
  4. Призовники до 27 років;
  5. Особи, які офіційно не працюють на підприємстві;
  6. ФОПи та ГІГ-контрактери.

Є військово-облікові спеціальності, які не підлягають бронюванню. Але для керівників підприємств та їх заступників є особлива умова — навіть якщо вони мають такий ВОС, їх можна забронювати. Важливий нюанс, що керівники відділень чи структурних підрозділів за цією нормою не бронюються. 

Керівники селянських фермерських господарств мають право бронювати працівників, але тільки якщо мають мобілізаційне завдання або є критичним підприємством.

Також, якщо вам вдалось забронювати працівника, то є ряд причин, коли його бронь буде скасована. А саме:

  • у випадку закінчення терміну дії бронювання (до 6 міс.);
  • звільнення військовозобовʼязаного або закриття підприємства;
  • завершення виконання моб. задання;
  • завершення контракту з ЗСУ;
  • позбавлення підприємства статусу критично важливого.

До речі за сприянням військовозобов'язаним працівникам в ухиленні від призову на військову службу, шляхом підроблення наказу про звільнення, відрядження або надання відпустки, керівник підприємства карається строком позбавлення волі від 3 до 5 років. Але звісно це має бути доведено у суді. 

Якщо термін бронювання працівника спливає:

  1. Перевірте чинність підстав бронювання;
  2. Перевірте актуальність військово-облікових документів;
  3. Подати документи на отримання бронювання до завершення.

Дуже важливий момент! Якщо торік, коли закінчувався строк дії бронювання, а пролонгація ще не прийшла, то працівнику давали автоматичну пролонгацію спершу на місяць-два. То тепер автоматично ніхто не пролонгує дію броні. Тому рекомендується подавали на пролонгацію бронювання подаємо за 10-15 днів до завершення терміну.

До яких змін щодо бронювання готуватись?

30 січня Кабінет Міністрів України схвалив і передав до Верховної Ради оновлену версію законопроєкту №10449 про мобілізацію. В проєкті закону аналогічними залишаються підстави бронювання працівників — це виконання мобілізаційного завдання чи визнання підприємства критично важливим. 

Втім, тепер ​заброньовані працівники будуть зобов’язані уточнити свої облікові дані через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста або у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки за місцем свого перебування або знаходження.

До речі, суперечна пропозиція щодо введення щомісячного платежу за бронювання військовозобовʼязаних відсутня. Нагадаємо, депутати економічного комітету ВР запропонували встановити щомісячний фіксований платіж, після сплати якого підприємство може забронювати працівника, незалежно від посади. Головна умова — компанія має працювати «в білу» та сплачувати податки до бюджету.

Наразі наведене вище, всього лиш проєкт і його норми юридичної сили не мають. Процедурно, законопроєкт 10499 може бути затверджений найшвидше в березні 2024 р. і тільки за умови, якщо не буде подання альтернативних законопроєктів до цієї редакції або зацікавлені сторони не гальмуватимуть голосування.

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2024 р.

Виконано за допомогою Disqus