Кукурудза рахується, коли отримуєш урожай на рівні 10 т/га — аграрій

9 квітня 2024 1873 0
Кукурудза рахується, коли отримуєш урожай на рівні 10 т/га — аграрій
Kurkul.com

Заробляти на кукурудзі по 90 центів з вкладеного долара великого бажання ні у кого немає. Про це в інтерв'ю на Latifundist.com розповів Айварас Абромавичус, співвласник холдингу «Агро-Регіон», пише Kurkul.com.

Торік у холдингу кукурудзою засіяли майже 16 тис. га, цього року буде менш як 5 тис. га. За рахунок зменшення частки кукурудзи планують збільшити площу посівів сої та соняшника.

Як зазначив Айварас Абромавичус, прибутки на кукурудзі рахуються, коли врожайність не менше 10 т/га.

«Коли ти отримуєш урожай на рівні 10 т/га, з цим можна миритися. Та ніхто не може гарантувати таких цифр кожного року. А заробляти по 90 центів з вкладеного долара великого бажання ні у кого немає», — пояснив аграрій.

Крім того, за його словами, при вирощуванні дешевих культур, таких як кукурудза і пшениця, завжди високі логістичні витрати й відповідні ризики. У цих культур витрати на логістику можуть сягати 50% від кінцевої ціни продажу. У той час, як витрати на логістику сої або ріпаку на тому ж маршруті — 25% від кінцевої ціни.

«Хоча на кукурудзу ми все одно дивимось — обережно, але з позитивом. Тобто в душі залишаємось «кукурудзяниками». До речі, у двох із трьох регіонів України, де ми займаємось сільським господарством, рівень вологи ґрунту зараз на рекордному рівні за останні 18 років. Тож сподіваємось, з кукурудзою і наступного сезону все буде добре», — додав Айварас Абромавичус.

Читайте також: Як обрати оптимальні строки посіву кукурудзи, щоб отримати максимальний врожай — поради

Аграрій запевняє, що у сої та ріпаку є свої ризики.

«З ріпаком, наприклад, любові з першого погляду у нас не вийшло. Сім років тому, коли почали його вирощувати, результат нас не вразив і не дав великих сподівань. Але минулого року картина була вже зовсім іншою — і врожайність, і ціна, і кінцевий результат. Все відносно», — пояснив співвласник холдингу.

Щодо альтернативних культур, таких, наприклад, як цукровий буряк, аграрій ставиться з обережністю.

«До буряку придивлялися. Навіть планували засіяти ним до 1 тис. га і вирощувати по давальницькій схемі. Але в підсумку утримались. З’ясувалося, що є проблеми зі збутом цукру. Потенційні покупці в Польщі та Литві відмовились підписувати форвардні контакти, або погоджувалися на умовах грабіжницького дисконту. І зараз, дивлячись на обмеження імпорту українського цукру до Євросоюзу, бачимо, що не помилилися», — поділився Айварас Абромавичус.

На його думку, ринок цукру дуже волатильний. Так само як, наприклад, ринок гречки, або цибулі. Тому підлаштуватися під ці культури досить важко.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus