2 травня 2024, 18:00, Україна

Дизельне пальне на АЗС подешевшає — прогноз

За прогнозами експертів, травень на ринку пального розпочнеться зі зниження комерційного попиту на бензин та дизпальне через свята, що надалі спричинить зниження цін на стелах АЗС. Про це пише delo.ua.

«В травні ціна дизпалива на АЗС піде вниз на 2-3 грн/л, бо зараз на ринку спостерігається профіцит цього виду пального. Тим часом ціна на бензин закінчить своє зростання, але поки важко сказати чи буде цей вид пального дешевшати», — розповів аналітик Олександр Сіренко.

Засновник групи компаній «Прайм» Дмитро Льоушкін також вважає, що ціна на пальне в травні буде йти донизу. На його думку, падіння цін на бензин та дизпальне за місяць може скласти 1-2 грн/л. Головним чинником цього на думку бізнесмена стане значна конкуренція та профіцит на ринку. 

«Ми також чекаємо різноманітних акцій та знижок перед Великоднем. Залежно від мережі АЗС знижки складатимуть 1-5 грн/л. Згодом цей ярмарок знижок переросте в реальне зниження цін на стелах АЗС», — зазначив Дмитро Льоушкін.

Він зауважив, що низхідний тренд може змінитись в тому випадку якщо влада знову порушить питання підвищення акцизів. Відповідний законопроєкт був представлений Кабміном в кінці березня та передбачає зростання акцизів в тому числі й на пальне вже з 1 липня 2024 року. Цей законопроєкт ще не розглядався Верховною Радою, але якщо парламент активізується в цьому питанні варто очікувати що трейдери почнуть робити запаси дешевого пального до 1 липня що збільшить ціну в гурті.

Тим часом станом на 2 травня середня ціна ДП складає 54,2 грн/л. Це майже на 1 грн дорожче, ніж в середині квітня

Найдорожче дизельне пальне продають на Донеччині 56,27 грн/л. Найнижчі ціни у Закарпатській та Хмельницькій областях (53,05 та 53,09 грн/л).

Щодо АЗС, то традиційно найдорожче ДП на заправках SOCAR, ОККО та WOG (59,99 та 57,49 грн/л).

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.