Експерти розповіли про причини росту цін на пальне

18 квітня 2024 236 0
Експерти розповіли про причини росту цін на пальне

На АЗС продовжує дорожчати пальне. Підвищувати ціни почали ще у березні. Станом на 18 квітня дизельне пальне вартує 54,53 грн/л. Про це пише Kurkul.com з посиланням на дані  консалтингової компанії «А-95».

Водночас ситуація з цінами на пальне в Україні відрізняється від регіону до регіону. Найдорожче дизель наразі коштує на Донеччині — 56,13 грн/л, найдешевше на Закарпатті — 53,16 грн/л. Все залежить від особливостей логістики. 

Як зазначив керівник «А-95» Сергій Куюн, є декілька причин зростання цін на пальне:

  • валютні коливання;
  • подорожчання нафти та нафтопродуктів;

«З початку року котирування на нафту зросли на 15%. Якийсь час роздрібні ціни на паливо на вітчизняних АЗС на цей тренд аж ніяк не реагували. Не в останню чергу тому, що мережі зробили дуже великі запаси, і на ринку був очевидний «перелив». Але нові партії надходять вже за новими цінами, оскільки виробники нафтопродуктів підвищують прайси після того, як зростають нафтові котирування», — пояснив Сергій Куюн.

  • зниження попиту;

Українці максимально скоротили купівлю бензину та дизеля. Мінус 10-15% за попитом до минулого року. Серед причин складнощі з автомобільною логістикою через блокування польського кордону (відповідно, фури почали менше їздити та рідше заправлятися), а також мобілізацію, через яку українські чоловіки намагаються без зайвої потреби з дому не виїжджати.

Читайте також: В Україні планують підвищити ставки акцизного податку на пальне

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus