6 травня 2024, 10:30, Зерно

Як на сушінні зерна можна зекономити близько 250 тисяч грн — порада фермера

У фермерському господарстві «Соснова» на 11 тис. га висаджують кукурудзу, соняшник, ріпак, пшеницю та небагато сої. Разом зі зростанням потужностей підприємства, зростають і потреби у додаткових машинах на логістику, потреби в об'ємах сушіння та витрати на це. Однак голова господарства Юрій Павлушко знає, як в рази можна зекономити. Про це пише Еlevatorist.com.

«Раніше ми за добу просушували 600 т кукурудзи й спалювали газу на 300 тис. грн за добу. Зараз ми висушуємо 600 т на 40-60 тис. грн, збудувавши сушильні комплекси на альтернативному паливі. Пелети для яких ми купували по 2,5-3 тис. грн за т», — пояснює фермер.

Після того, як у господарстві запрацював перший і другий комплекси «Нового Елеватора» потужністю 300 т/год, Юрій Павлушко переконався в ефективності роботи й значній економії у підсумку. Та вирішив будувати третій. Сушильні машини від початку створені для роботи на альтернативному паливі. 

«Третім замовник обрав наш інший флагманський комплекс, потужніший, на 400 тонн на добу з теплогенератором 2,5 МВт. І вже ми починаємо завозити обладнання та за місяць почнемо монтаж нового комплексу. Також комплексне рішення — теплогенератор, зерносушарка, очисне обладнання, транспортне обладнання нашого виробництва. Проєкт був розроблений нашою компанією. Також ми займаємося виготовленням та монтажем», — говорить технічний керівник компанії «Новий Елеватор» Ігор Ропан.

Сушильні машини розміщують точково на різних майданчиках у Київській та Житомирській областях, де знаходяться потужності господарства. Фермер упевнений, що саме такий підхід дає змогу працювати швидше та економніше, адже логістична складова в економіці роботи є дуже суттєвим моментом.

«Ми додаємо зараз сушки, і нам буде потрібно вже не 4-5 машин, щоб возити зерно на 30 км, а треба буде всього 2 машини. Сушка буде працювати, автівки будуть їздити, не буде перевантаження і транспорту кругом буде хватати. А то в нас доходить до того, що комбайни стоять, а транспорт весь в дорозі», — пояснює господар.

За словами Юрія Павлушка швидкості виготовлення та монтажу сушильно-очисних комплексів «Нового Елеватора» допомогли значно покращити, якщо не врятувати, ситуацію з пізніми жнивами минулого року. 

Читайте також: Через погодні ризики фермери переходять з озимого ріпаку на ярий

Ірина Кошкіна, Kurkul.com, 2024 р.