7 травня 2024, 18:00, Овочі

Україна може стати стабільним виробником часнику з оборотом не менше $100 млн на рік

Україна за 5-10 років може стати стабільним виробником часнику із загальним оборотом галузі не менше $100 млн на рік. В цьому переконаний Михайло Сорока, директор компанії АГРОМОММ, пише SEEDS.

За словами фахівця, наразі він працює над відновленням галузі в Україні.

«Я працюю над проєктом, який повинен дати новий масштабний поштовх в розвитку цієї вельми перспективної галузі. Локація проєкту — Дніпропетровська область. Площа 20 га під вирощування однозубки. Виробничий план — до 200 т високоякісного насіннєвого матеріалу», — розповів Михайло Сорока.

Але загалом аграрій має масштабнішу концепт-ідею, яку він планує втілити, окрім організації насіннєвого господарства. Вона полягає в створенні відповідного ланцюжка: нова селекція = першокласні репродукційні господарства = «клуб» товаровиробників = ритейл.

Якщо схематично, на думку Михайла Сороки, це має виглядати так:

  • Нова селекція — робота зі створення нових вітчизняних сортів, або апгрейд старих, які не втратили високих органолептичних показників, та конкурентної здатності. Тільки цей процес повинен проходити вже на іншому рівні, а саме з урахуванням нових можливостей. Насамперед в одночасній реєстрації в максимальній кількості реєстрів, у тому числі міжнародних. Паралельно — популяризація «українського».
  • Першокласні репродукційні господарства — робота зі створення насіннєвих господарств. Їх повинно буди декілька і створені вони будуть за гібридною схемою.
  • Клуб виробників. Тут виключно іспанський досвід, коли існують дві великі Асоціації, де лише для членів цієї спільноти доступні спеціальні ціни на якісний посадковий матеріал, та доступ до найновітніших технологій на кшталт — розущільнення ґрунту.
  • Ритейл.

«Україна досить швидко може стати стабільним виробником цього нішевого продукту, з загальним оборотом галузі не менше 100 млн доларів на рік, щонайменше до 2030-2035 років. За моїми підрахунками у галузі на постійній основі можна створити не менше 2 тис. нових робочих місць. Я вірю, що можливо збудувати ланцюжок «де всі заробляють», — підсумував виробник.

Нагадаємо, найприбутковішим овочем нового сезону учасники ринку називають цибулю.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.