Ціни на моркву наближаються до антирекорду — аналітики

25 квітня 2024 33 0
Ціни на моркву наближаються до антирекорду — аналітики
Depositphotos

Ціни на моркву продовжують падати. Учасники ринку не виключають, що вартість опуститься до рівня 2020 р. Про це пише EastFruit.

Так, наразі ціни на моркву формуються в проміжку від 8 до 10 грн/кг, що за поточним курсом дорівнює всього $0,20. У 2020 р. у цю ж пору вартість знаходилась на рівні $,017 за кг.

Нагадаємо, 2020 р. для фермерів, які вирощували моркву, був дуже невдалим. Багато овочівників попри низькі ціни не змогли взагалі продати врожай і викидали його на смітник.

Також аналітики зазначають, що зберегти моркву до травня можуть далеко не всі виробники. Традиційно в Україні моркву вважали одним із найскладніших для тривалого зберігання базових овочів. Тому ціни на моркву найчастіше зростають саме наприкінці квітня, або початку травня.

Наприкінці травня ціни, як правило, стабілізуються або знижуються в міру надходження на ринок ранньої моркви нового врожаю.

«Однак цього сезону пропозиція моркви зростає й учасники ринку не виключають подальшого падіння цін, як це було 2020 року. Водночас поки що невідомо, наскільки фермерам неокупованих і деокупованих південних регіонів України вдалося відновити вирощування ранніх овочів. І саме від цього залежатимуть перспективи відновлення цін у травні», — пояснили аналітики.

В EastFruit додали, що Україна поки що не здійснює масштабного експорту моркви, попри порівняно низькі ціни, через проблеми з якістю та відсутність досвіду в цій сфері. Для багатьох фермерів вирощування моркви минулого сезону стало першим подібним досвідом. 

До слова, торік у цю пору гуртові партії моркви надходили у продаж по 33-40 грн/кг.

Раніше ми писали, що фермери почали безкоштовно роздавати цибулю некондиційної якості.

Читайте також: Фермери знову змушені знижувати ціни на картоплю

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.

Виконано за допомогою Disqus