Реклама

В НБУ оцінили втрати України від блокади українського-польського кордону

15 травня 2024 53 0
В НБУ оцінили втрати України від блокади українського-польського кордону

Прямі втрати імпорту товарів у перший місяць блокади польськими фермерами пунктів пропуску на кордоні України становили $500 млн, експорту — $160 млн. Про це йдеться в Інфляційному звіті Національного банку України.

«Блокада західних кордонів гальмувала імпорт товарів через значну частку автоперевезень у його транспортуванні. Це дещо стримувало виробничу та інвестиційну діяльність, а також діяльність секторів послуг, передусім торгівлі. Вплив блокади проявлявся не лише через зменшення фізичних обсягів поставок, але й опосередковано через продовження термінів та дорожчі поставки альтернативними шляхами», — йдеться у звіті

Надалі їх вдалося частково компенсувати: втрати імпорту — збільшенням постачань іншими шляхами, а експорту — запуском і нарощуванням потужностей нового морського коридору.

«Завдяки повноцінній роботі нового морського коридору Україна зможе не лише компенсувати втрати від блокади кордонів та запровадження ліцензування зерна, а й повернутися на традиційні закордонні ринки», — додали в НБУ.

Такі тенденції вже спостерігаються. Останніми місяцями українське продовольство повертається на ринки Азії та Африки, а металургійна продукція — на ринки Азії та Америки.

Нагадаємо, 29 квітня польські протестувальники розблокували всі пункти пропуску на кордоні з Україною. Протести тривали з листопада 2023 р. Всі новини про блокаду читайте за посиланням: https://bit.ly/4agf1oA.

Читайте також: Польські фермери відвідають Україну, щоб побачити роботу агровиробників в умовах війни

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама