26 червня 2024, 16:30, Садівництво

Через нестачу працівників багато фермерів не можуть зібрати малину вчасно

Через коливання цін та нестачу робочих рук багато фермерів не можуть зібрати малину вчасно. Про це розповів засновник ТОВ «Ягоди Волині» Віталій Ішмурат.

Садівник прогнозує, що середня урожайність малини в Україні цього сезону утримується на позначці 8-12 тонн з гектара. 

Для господарств волинського кластера малина є «містоутворюючою» культурою, тому «Ягоди Волині» роблять ставку саме на неї. Хоча, на думку ягідник, бум на вирощування малини в Україні ще не сходить.

«Ті, хто займається цим бізнесом, більш системні люди, розуміють, коли ціна на неї може йти вгору й коли вниз. Враховуючи, що малина промислово плодоносить протягом семи років, і за цей період можуть виникати різні ситуації на ринку, потрібно якось утримувати «ряди», — пояснив Віталій Ішмурат. 

Що стосується дрібних випадкових виробників, які за падіння ціни викорчовують ягідні кущі, а за зростання — садять знову, без них ринок теж не обходиться. Плюс багато хто виїхав, повсюдно брак робочих рук… 

Нагадаємо, на українському ринку замороженої малини перші ціни на закупівлю ягоди суттєво різняться залежно від регіонів. У Центрі та на Заході вони дещо вищі. Водночас на Вінниччині та Хмельниччині вартість малини для заморозки мінімальна.

Так, фермерам готові платити за ягоду:

  • у Львівській області — 42-44 грн/кг;
  • в Київській і Житомирській областях — 45-50 грн/кг;
  • у Хмельницькій та Вінницькій областях — 35 грн/кг.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.