Реклама

Фермер з Рівненщини планує збільшити вишневий сад до 30 га

24 червня 2024 62 0
Вишневий сад господарства «Сади Полісся»
Вишневий сад господарства «Сади Полісся»

Фермер з Рівненщини Вадим Бортник переконаний, що в Україні забагато сіють технічних культур, виснажуючи землі, використовуючи пестициди. Тому господарство «Сади Полісся» вирішило зайнятись садівництвом. Повідомляє Укрінформ.

Зокрема, фермер за грантові кошти висадив фундук та вишню.

«Чому вишня? Бо це такий український національний продукт, який наче є скрізь по дворах, але не реалізований нормально. Вишня і її користь для організму недооцінені. А ще вона має великий крок переробки. Так, можливо, це трохи примхлива культура, але от ми обробляємо біологічними препаратами, і вони справляються з хворобами і шкідниками. Хочемо долучитися у перспективі до органічного виробництва», — зазначив Вадим Бортник.

Читати за темою: Вадим Бортник: Висадка 1 га вишневого саду обійдеться у 250 тис. грн

Загалом у господарстві планують висадити садів вишні на 30 га. У планах відкрити власний цех з переробки. Бо вишня — це і сухофрукти, за шокового заморожування її можна використовувати у йогуртах, джемах, концентрат — на соки. А коли вирішать питання з переробкою, прийматимуть ягоду і в місцевих мешканців. 

Також Вадим Бортник розповів, що конкурентів з вирощування вишні не боїться, бо їх нема.

«Тільки в нас є вишневі сади. Їх і по всій Україні небагато, чомусь усі в черешню кидаються. Треба робити вишню популярною і популяризувати саме українські сорти», — зазначив садівник.

Ягоди наразі будуть збирати руками, але в майбутньому хочуть купити комбайни.

Також, за словами Вадима Бортника, доволі важко знайти добрий посадковий матеріал.

«Експериментували зі сортами, які підходять для Рівненщини, брали рослини української селекції. З іноземних сортів взяли Дебрецену і Келерис. Останній себе не зарекомендував узагалі, будемо досаджувати українські», — пояснив садівник.

Вадим Бортник порадив перш ніж садити вишню, висіяти на ділянці гірчицю чи гречку. Вони добрі як сидерати. А гречка ще й добра нішева культура, особливо якщо придбати машину для сортування та упаковання.

Поряд із садами висадили бузину — вона відганяє вишневу муху. 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама