Реклама

Ціни на малину для заморозки різняться залежно від регіону

18 червня 2024 145 0
Ціни на малину для заморозки різняться залежно від регіону
Depositphotos

На українському ринку замороженої малини вже озвучують перші ціни на закупівлю ягоди. Про це розповіли аналітики EastFruit.

Як зазначається, анонсовані ціни часто суттєво різняться залежно від регіонів. У Центрі та на Заході вони дещо вищі. Водночас на Вінниччині та Хмельниччині вартість малини для заморозки мінімальна.

Так, фермерам готові платити за ягоду:

  • у Львівській області — 42-44 грн/кг;
  • в Київській і Житомирській областях — 45-50 грн/кг;
  • у Хмельницькій та Вінницькій областях — 35 грн/кг.

«Ситуація, що склалася в енергосистемі України, різко підвищує ризики заморожувальників, які, очевидно, намагатимуться закладати в ціну закупівлі дедалі вищі витрати на електроенергію. Крім того, найімовірніше вони намагатимуться продавати продукцію «з коліс», тобто не будуть її зберігати довго, що також негативно впливатиме на ціну», — пояснив Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту продовольчої й сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Попри це аналітики запевняють, що можливості для підвищення закупівельної ціни на малину для заморозки в Україні існують.

«Річ у тім, що вартість збирання малини у 2024 році, за нашими оцінками, зросте в середньому до $0,50/кг. Крім того, вже зараз багато виробників відчувають величезну нестачу робочої сили. Також, світові ціни на заморожену малину високих категорій якості зараз формуються ближче до $3/кг. В Україні ж середня маржа заготівельників за останні роки коливалася в межах $1,2/кг. Навіть з урахуванням нових ризиків, теоретично сьогодні вони можуть платити за великі гуртові партії малини щонайменше $1,5/кг або близько 60 грн/кг», — пояснили в EastFrui.

Читайте також: Учасники ринку озвучили прогнози щодо цін на малину

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама