29 червня 2024, 12:00, Україна

На цукрових буряках поширюється церкоспороз — поради щодо захисту

За даними Держпродспоживслужби, у господарствах Житомирської, Київської, Тернопільської, Хмельницької областей на цукрових буряках відмічають прояв фомозу та церкоспорозу на 0,3-2% рослин.

Як розповів менеджер із розвитку технологій у Західному регіоні LNZ Group Юрій Нестерук найбільшої шкоди рослинам приносить церкоспороз.

«Коли відбувається ураження 50-60% рослин, то зниження врожайності може сягнути таких самих відсотків. Тому господарства, які займаються цукровими буряками, вже провели перші профілактичні обробки проти цієї загрозливої хвороби. Особливість цієї хвороби в тому, що вона поширюється за прохолодної, вологої погоди і знищує листкову поверхню буряка. Потім йде відростання, але за рахунок цукрів, що містяться в самій рослині. Таким чином знижується цукристість коренеплодів та урожайність культури», — зазначив Юрій Нестерук.

Експерт рекомендує проти хвороби застосовувати такі препарати бренду DEFENDA як Старк (азоксистробін, 250 г/л) чи Спліт (д.р. дифеноконазол, 250 г/л). За його словами, у портфелі бренду є ще низка ефективних фунгіцидів проти церкоспорозу, тож у разі загрози варто проконсультуватись у регіональних менеджерів.

Читайте також: 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.