Реклама

Втрати врожаю соняшника через фомоз можуть досягати 25% — поради щодо захисту

21 червня 2024 1487 0
Фомоз соняшнику
Kurkul.comФомоз соняшнику

Фомоз залишається однією з найпоширеніших хвороб соняшнику, яка впливає на всі органи рослини протягом вегетаційного періоду, а особливо інтенсивно проявляється в кінці вегетації. Основним джерелом інфікування виступають рослинні залишки.

Про це розповів Юрій Якубчук, менеджер бренду DEFENDA у Львівській області, пише SuperAgronom.com.

Розвиток патогену розпочинається при підвищеній вологості і показниках температурного режиму в межах +20°C…+25°C.

За словами фахівця, симптоми фомозу виявляються на листках та стеблах у вигляді темно-бурих плям, які з часом  зливаються. На уражених стеблах утворюються пікніди гриба, а всередині стебла виникають порожнини, що робить його ламким. Хвороба також проявляється у вигляді окремих бурих плям на кошиках соняшнику.

Наслідки ураження фомозом для соняшнику:

  • зниження врожаю;
  • випадання сходів;
  • відмирання листя.

«Недобір врожаю становить 25%, знижується якість продукції та посівні властивості вирощеного насіння. Для боротьби з фомозом на соняшнику застосовують комплекс заходів, спрямованих на профілактику та знищення патогену. Агротехнічні методи включають дотримання сівозміни і використання стійких гібридів соняшнику. Хімічні методи боротьби — фунгіциди. Вони вносяться профілактично або при перших ознаках хвороби. Краще запобігати розвитку захворювань, аніж потім лікувати!», — застерігає фахівець.

За його словами, ефективним фунгіцидним захистом  у боротьбі з фомозом є фунгіцид Спліт Дуо (дифеноконазол, 125 г/л + азоксистробін, 125 г/л). Перевагами препарату є:

  • тривалий захисний період;
  • висока ефективність проти широкого спектра хвороб;
  • діє на всі стадії розвитку хвороби;
  • ефективний захист від хвороб під час цвітіння та формування врожаю.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама