Реклама

Названо основні фактори впливу на ефективність страхових гербіцидів

14 червня 2024 1188 0
Названо основні фактори впливу на ефективність страхових гербіцидів
Kurkul.com

На ефективність роботи страхових гербіцидів чи їх діючих речовин впливає цілий ряд факторів. Про основні з них розповів Олександр Хмелюк, керівник агродепартаменту LNZ Group, пише SuperAgronom.com.

Експерт наводить як приклад діючу речовину трибенурон-метил 750 г/кг, яку використовують для боротьби з дводольними бур’янами у посівах зернових культур і соняшника під технологію Експрес. Норма використання на зернових 20-25 г/га гербіциду, а на соняшнику аж до 50 г/га. В чому ж полягає різниця?

Одним із головних факторів, що визначає ефективність страхових гербіцидів, та норму їх внесення, є фаза розвитку бур’янів. Для ефективної роботи, що призведе до їх загибелі, концентрація діючої речовини має досягти певного летального рівня.

В міру того, як насінина бур'яну починає проростати, процеси росту і розвитку забезпечуються шляхом розкладу запасних поживних речовин, тобто процесу дихання, відбувається гетеротрофний процес живлення. В міру того, як з’являються над поверхнею ґрунту листочки, розпочинається процес фотосинтезу, який «перехоплює ініціативу» у забезпеченні процесів життєдіяльності. Рослина поступово переходить на автотрофне живлення (самозабезпечення), яке в наступні періоди буде повністю забезпечувати рослину.

«Таким чином, ми маємо досить нетривалий період часу фаз розвитку бур’янів, коли концентрація діючої речовини, в рекомендованих нормах, буде вищою за летальну і робота гербіциду буде ефективною. Для дводольних бур’янів — це період, починаючи з появи першої пари листків і закінчуючи двома парами листків. У злакових — 2-3 листочки — початок кущення. У пізніші фази розвитку ми маємо щонайменше застосувати норми гербіцидів, як для багаторічних бур’янів, при тому це не завжди буде мати достатню ефективність», — пояснив Олександр Хмелюк.

Читайте також: Експерт розповів про найефективніші методи контролю бур’янів у посівах с/г культур

Не менш важливим фактором є погодні умови не лише на момент внесення, а й за певний проміжок часу до і після внесення. Температурний режим, його добові перепади, забезпеченість вологою, вологість повітря, освітлення — це все впливає на процеси метаболізму та рух речовин в рослинах та на ступінь активації захисних механізмів (восковий наліт, опушення, кут нахилу листової пластинки), які можуть бути суттєвою перешкодою ефективній роботі гербіциду.

Ці знання набувають особливо важливого значення в умовах зміни клімату, головним чином підвищення температури і зменшення кількості опадів, які мають безпосередній вплив.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама