1 липня 2024, 09:30, Україна

Через потепління в Україні актуальним стане вирощування пізніх високоврожайних культур

Глобальні прогнози свідчать про подальше потепління на планеті. Оптимісти оцінюють рівень потепління у +0,8°C, помірковані погоджуються на +2,5°C, песимісти схиляються аж до +4-6°C.

Про це розповіла Тетяна Адаменко, керівниця відділу агрометеорології Гідрометцентру України, пише Kurkul.com.

За даними метеорологів, невизначеність залишається щодо рівня опадів. Однак значне збільшення їхньої кількості малоймовірне, що фактично збільшить посухи та площі земель, схильних до опустелювання.

«Наступні 10 років в Україні будуть теплішими, ніж попередні. Через вкрай невизначені умови зволоження очікувати зменшення посушливості не варто. Але, як порівняти з багатьма країнами, ми можемо деякий час отримувати певні вигоди від потепління. Актуальним буде вирощування пізніх високоврожайних культур, наприклад сої, соняшнику тощо», — зазначила Тетяна Адаменко.

Тож, збільшення теплозабезпечення дає можливість розширити вирощування культур, яким в Україні вже нині достатньо тепла: бавовни, можливо, чаю, але й тут усе залежатиме від зволоження.

Класичний приклад — це кукурудза. В Івано-Франківській області 30 років тому вона не визрівала. А зараз там отримують прекрасні врожаї кукурудзи.

«Треба розуміти вимоги певної культури до кліматичних факторів і зіставити їх з тим, що вже має певна територія. Звернутися на метеорологічну станцію, дізнатись, яка там кількість активного та ефективного тепла накопичується, яка кількість опадів за місяцями, коли бувають найраніші та найпізніші заморозки. І з огляду на це зробити висновок, чи можна в цій зоні, скажімо, вирощувати два врожаї», — порадила агрометеорологиня.

Нагадаємо, травень 2024 р. в Україні виявився одним із найсухіших за останні 30 років

Читати за темою:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.