Реклама

На Сході та Півдні посилюється ґрунтова посуха — Укргідрометцентр

19 червня 2024 434 0
На Сході та Півдні посилюється ґрунтова посуха — Укргідрометцентр
Kurkul.com

Агрометеорологічні умови для росту та розвитку всіх сільськогосподарських культур в Україні впродовж першої декади червня були неоднорідними, в північно-західній частині країни — в цілому задовільними, в південно-східній — незадовільними через посилення посухи. Про це повідомили фахівці Укргідрометцентру.

«Внаслідок нерівномірного розподілу опадів, які відмічалися переважно у вигляді локальних дощів та злив, на більшій частині території країни запаси вологи в ґрунті переважали недостатні або знизилися до незадовільного рівня. Лише на окремих площах дощі сприяли поповненню вологозапасів, особливо верхніх шарів ґрунту», — уточнили фахівці.

У західних областях з випаданням дощів значно збільшилося зволоження ґрунту, що загалом покращило агрометеорологічні умови для вегетації всіх сільськогосподарських культур. Попри сильні зливові дощі в окремих пунктах цих областей, перезволоження ґрунту та застою води на полях не спостерігалося. Високі температури в поєднанні з вітром та достатня сонячна погода сприяли швидкому випаровуванню надлишкової вологи.

Читати за темою: Через дощову погоду недобір врожаю пшениці може становити 15-50% — НААН

На Півночі, зокрема в Житомирській області, де в південних районах випало багато граду, у фермерських господарствах були частково або повністю знищені на значних площах посіви озимих та ярих культур, кукурудзи, сої та соняшнику.

На Півдні та Сході, де переважала спекотна та майже суха погода, а кількість опадів з 1 травня по 10 червня становила лише 20-50%, місцями на Харківщині та Донеччині — лише 5-10% норми, тривала та поглиблювалася ґрунтова посуха.

Також у цих регіонах погіршилися умови для повноцінного наливу зерна озимих і ярих та для розвитку пізніх теплолюбних культур. Верхні шари ґрунту на багатьох площах були майже сухими, що стримувало утворення сходів пізніх культур (проса та гречки), призводило до зрідження посівів.

«Ґрунтова посуха на Півдні та Сході набула характеру «сильної» — запаси вологи в метровому шарі не перевищували 15-20% НПВ. На багатьох площах спостерігалося засихання стебел рослин озимої пшениці, пожовтіння листків нижнього ярусу в рослин ярого ячменю (до 90% площ), в’янення рослин соняшнику та кукурудзи (до 100%)», — додали агрометеорологи.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама