Реклама

Травень 2024 був найсухішим за останні 30 років — Укргідрометцентр

6 червня 2024 105 0
Травень 2024 був найсухішим за останні 30 років — Укргідрометцентр
Kurkul.com

Травень 2024 р. в Україні виявився одним із найсухіших за останні 30 років. Про це розповіли фахівці Укргідрометцентру.

Водночас у Черкаській області він був найсухішим за 100 років метеорологічних спостережень.

Як зазначили у відомстві, у травні грозові локальні дощі пройшли лише в окремих районах Півдня України, проте вони мало змінили несприятливу ситуацію щодо зволоження ґрунту. Внаслідок великого дефіциту опадів майже на всій території країни агрометеорологічні умови у третій декаді продовжували ускладнюватися або погіршуватися для усіх видів культур.

Читати за темою: Нестача опадів на Одещині може призвести до щуплості зерна — НААН

«Проте, внаслідок того, що не спостерігалося надто високих температур повітря, погіршення умов не набуло критичного характеру, і агрометеорологічні умови останньої весняної декади ще залишалися задовільними для вегетації більшості сільгоспкультур», — підкреслили агрометеорологи.

Одночасно відсутність опадів призводила до висихання та ущільнення верхніх шарів ґрунту, створювалися малосприятливі умови для початкового розвитку висіяних пізніх технічних культур. Дефіцит опадів призвів до розвитку та поширення посушливих явищ під ранніми колосовими на Півдні та Сході.

«Станом на 31 травня повітряно-ґрунтова засуха різної інтенсивності (зі зниженням рівня продуктивної вологи до показників менш як 50 мм та місцями до повного висихання метрової товщі ґрунту) спостерігалася на більшості площ Харківської області, у Херсонській, Запорізькій, південних та центральних районах Дніпропетровської, західних районах Полтавської», — зазначили в Укргідрометцентрі.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама