2 липня 2024, 16:00, Олійні

Ціни на ріпак вже на піку і фермеру вигідніше його продавати зараз — експерт

Ціни на ріпак вже на піку і фермеру вигідніше його продавати зараз. Таку думку висловив трейдер компаній «Алмейда» Дмитро Сух у спецпроєкті «Безперервний зерновий сезон — з якими ціновими тенденціями Україна входить в 2024/25 МР» на Elevatorist.com.

«Не все залежить від нас, є ще і європейський ринок, який піде збирати трошки пізніше. Європейські заводи-переробники орієнтуються все ж таки більше на власний врожай. В них є усталена практика, коли вони працюють певний період на імпортному ріпаку, наприклад, на українському. Потім вони різко обрізають імпортну сировину, щоб забезпечити приймання і переробку власного ріпаку», — зазначив Дмитро Сух.

За його словами, тоді може статися так, що обсяги українських відвантажень різко впадуть на якийсь період часу. До того ж за цей час можуть виплисти якісь нові фактори, які вчинять тиск на ринок.

«Якби я був фермером, я б зараз продавав. Все одно кожен виробник розуміє свою маржинальність, точку собівартості, і вони зараз далеко за тією точкою. Я не люблю, наприклад, грати в лотерею. Я вважаю, що краще синиця в руках, аніж журавель в небі, а в цьому випадку ця синиця вже більша за журавля», — аргументував свою думку Дмитро Сух.

Читати за темою: 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.