Реклама

Переробники будуть конкурувати за ріпак: у виграші залишиться фермер

25 червня 2024 144 0
Олієекстракційний завод VITAGRO
Kurkul.comОлієекстракційний завод VITAGRO

Цього року може статися так, що ріпак буде вигідніше експортувати, ніж переробляти в Україні. Таку думку висловив операційний директор групи компаній VITAGRO Сергій Нечипорук в ході Агротуру «Переробка: соя і ріпак», який відбувся за підтримки Bühler Ukraine і «Балк Транс».

«Нас врятує переробка» — дуже розповсюджений в Україні міф. Сергій Нечипорук вважає, що переробка не є панацеєю для українського агробізнесу, оскільки вона має не лише переваги, а й великі ризики. Адже профіцит переробних потужностей в країні досить великий, через це зростає конкуренція за сировину та знижується краш-маржа.

«Ключове питання — управління маржинальністю. Краш-маржа повернулась до звичайного рівня $30-50/т соняшника по ebitda, і буде волатильна в найближчі 2-3 роки. Цього року якраз значною мірою буде ринок фермера, тому що очікується дуже велика конкуренція за сировину, і зрозуміло, що у виграші залишиться товаровиробник. Переробники будуть конкурувати ефективністю бізнес-моделей і комерційною складовою», — пояснив фахівець.

На думку Сергія Нечипорука, цього року може скластися ситуація, коли вигідніше буде продавати ріпак на експорт, а не переробляти в Україні. Він не виключає, що завод може подовжити сезон переробки соняшнику, а за ріпак навіть не братися. 

До слова, потужність переробки соняшника на заводі VITAGRO складає 500 т на добу, а ріпаку — 400-500 т. Кінцевими продуктами є шрот і гідратоване масло. Відвантажували продукцію у Німеччину, Італію, Румунію і навіть мали партнерські програми в порту Констанца.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама