8 липня 2024, 15:00, Україна

Дощі наприкінці вегетації пшениці призвели до розвитку альтернаріозу колоса

За даними Держпродспоживслужби, у Лісостепу, Поліссі, подекуди Степу у посівах зернових культур на колосі розвиваються фузаріоз (0,1-3%), септоріоз (5-18% у Вінницькій, Волинській, Закарпатській, Київській, Черкаській областях), оливкова пліснява (0,5-3%), осередково гельмінтоспоріоз та альтернаріоз (максимально 6-14% Волинська, Київська, Полтавська обл.).

Альтернаріоз колоса у посівах озимої пшениці спричинили дощі, які випали наприкінці вегетації культури. Про це розповів Сергій Корнюшенко, менеджер із розвитку агротехнологій Південного регіону LNZ Group, пише SuperAgronom.com.

Він додав, що методів лікування хвороби в цій фазі розвитку рослин немає, оскільки основний колос вже відмирає і фунгіциди мало ефективні. 

«Прояв альтернаріозу відбувся саме тоді, коли пшениця вже перестояла, тобто, дозріла і готова до збирання. Відповідно, сокоруху немає, а тим часом хвороба почала прогресувати. Опади випали не в той момент, коли ще можна було щось зробити», — пояснив фахівець.

Запобігти інфекції і поширенню хвороби можна було у фазі початку цвітіння колоса. Це актуально як для контролю альтернаріозу на озимій пшениці, так і септоріозу. 

Цьогоріч, за словами фахівця, багато аграріїв відмовилися від цієї обробки, що і сприяло поширенню патогену після настання сприятливих для нього умов.

Читайте також: На Черкащині на посівах кукурудзи почала шкодити попелиця

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.