Реклама

Неправильний збір сої може призвести до втрат 30% врожаю — фахівці

23 липня 2024 5003 0
Збір сої
Kurkul.comЗбір сої

Збирання врожаю може бути найпроблематичнішим етапом під час вирощування сої. Втрати можуть сягати 30% від біологічного врожаю внаслідок невідповідного проведення збирання.

Про це розповіли фахівці компанії LNZ Group в матеріалі «Моніторинг посівів сої: як зробити правильно, етапи, мета обстежень та захист посівів» на SuperAgronom.com

Неправильно відрегульовані комбайни та недостатньо кваліфіковані оператори є основними причинами високих втрат урожаю. Загалом можна сказати, що успішне збирання врожаю залежить від належного контролю.

Як зазначили фахівці, збирання слід розпочинати при вологості 14% і нижче насіння, насінницькі посіви 16% і нижче. Також його можна починати раніше, але в такому разі необхідне буде досушування насіння. Якщо почати збирати врожай пізніше, зростуть втрати і погіршиться якість насіння.

Якщо урожай сформувався в сприятливих умовах, листя опадає і за кілька днів вологість насіння знизиться до рівня, оптимального для збирання бобів. Проте, якщо соя піддавалася стресовим умовам (посуха, висока температура), рослини швидше проходять стадії розвитку і швидше дозрівають. У такому разі листя залишається на рослині майже повністю, тоді як боби та насіння вже дозріли. Це може ввести в оману соєвиробників і урожай не буде зібрано вчасно.

«Збирати недозрілий урожай складніше, тоді як збирання перезрілого врожаю призводить до більших втрат», — підсумували фахівці.

Нагадаємо, на початку липня аграрії Дніпровщини розпочали збір ультраранньої сої. Обмолочено перші 0,2 тис. га, намолочено 0,3 тис. т насіння.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама