Реклама

Сушити зерно зараз вигідніше, ніж вирощувати — фермер

8 серпня 2024 121 0
Сушильний комплекс ТОВ «АГРО ІННОВАЦІЯ»
Сушильний комплекс ТОВ «АГРО ІННОВАЦІЯ»

У ТОВ «АГРО ІННОВАЦІЯ» з Київщини раніше вирощували зерно і користувались послугами сушіння на сторонніх елеваторах. Проте з послугою були проблеми, тому компанія вирішила побудувати власний комплекс.

Про це розповів директор господарства Сергій Шепітько у спецпроєкті «Перспективний та вигідний бізнес — як послуги сушіння зерна додають маржі аграріям» на Elevatorist.com.

Від самого початку в «АГРО ІННОВАЦІЇ» розраховували не лише сушити власне зерно, а й надавати послугу всім бажаючим фермерам.

«Тому відповідально підійшли до вибору майданчика — їздили по господарствах у радіусі 200 км, відшукували логістично зручне місце, аналізували доступне паливо. Неподалік розміщувався об’єкт «НОВОГО ЕЛЕВАТОРА», де можна було ознайомитися з роботою всього комплексу на практиці»,— зазначив Сергій Шепітько.

Перше зерно почали сушити в 2017 році, комплекс тоді був потужністю 200 тонн на добу, працювали спочатку на дровах. Але з часом від такого палива відмовилися, бо воно доволі проблемне.

«Як тільки виробник розробив варіант, що працював на трісці, ми одразу модернізували комплекс. Зараз його обслуговують двоє людей, з сировиною проблем немає, пропозиції тріски на ринку багато, а ціна виходить та сама», — додав керівник.

Свій сушильний комплекс компанія модернізувала як мінімум двічі, збільшили його потужність.

За словами Сергія Шепітька, наразі сушарок в районі побільшало, і ключовим аспектом успішної роботи в ринку стали логістичні переваги. 

Як зазначив фермер, інтегрована послуга сушіння зерна на елеваторі дає змогу перерозподілити прибуток зерносховища, ефективніше працювати напрямкам зберігання та трейду. Наприклад, в «АГРО ІННОВАЦІЇ» цьогоріч інколи зберігали зерно клієнтів безоплатно, бо прийнятної ціни за збіжжя не було до травня, а сенсу заганяти фермера у збитки в компанії не бачать. Свій прибуток «АГРО ІННОВАЦІЯ» отримувала саме на сушильних послугах.

«У будь-якому випадку для мене бізнес із сушаркою виглядає значно привабливішим, ніж робота на землі. Ми полишили своє агровиробництво, і хоча нам нерідко сьогодні пропонують ділянки в суборенду цікавими масивами й по 200–300 га за смішною ціною, економіка агровиробництва в поточних умовах поки що значно поступається наданню послуг із сушіння зерна», — підсумував Сергій Шепітько.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама