13 вересня 2024, 11:30, Україна

В Україні насіння конопель вирощують 11 приватних агропідприємств

Українські аграрії все частіше стали вирощувати коноплі в промислових цілях. Це може позитивно вплинути на розвиток суміжних галузей — харчової, легкої та целюлозно-паперової.

Про це розповів директор Департаменту аграрного розвитку Мінагрополітики Ігор Віштак.

«Вирощування конопель в промислових цілях стало можливе після прийняття закону про медичний канабіс. Промислові коноплі — це також безліч продуктів з доданою вартістю — харчова, легка, целюлозо-паперова та інші галузі промисловості», — зазначив посадовець.  

Ігор Віштак зауважив, що з прийняттям Закону промислові коноплі стали цікавими для українських агровиробників. Зміни в законодавстві дають можливість сільськогосподарським підприємствам відкрити для себе знову нішеву галузь агровиробництва — промислове коноплярство, оскільки коноплі для промислових цілей стають практично звичайною с/г культурою, для вирощування якої уже не потрібно буде мати ліцензії чи квоти. 

«До того ж в Україні найкращі сорти промислових конопель з усього світу. Завдяки науковій базі Україна також має всі шанси бути передовою країною і у селекційній роботі», — йдеться у повідомленні Мінагро.

У відомстві також додали, що вирощуванням насіннєвого матеріалу конопель в Україні наразі займаються не лише Інститут луб’яних культур НААН України та Інститут сільського господарства північного сходу НААН України, а й 11 приватних агропідприємств.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.