Реклама

На Кіровоградщині вирощуватимуть технічні коноплі

19 червня 2024 112 0
На Кіровоградщині вирощуватимуть технічні коноплі
Depositphotos

Два господарства із Кропивницького району планують зайнятись вирощуванням технічної коноплі. Про це пише Суспільне.

«Враховуючи той факт, що по кукурудзі ми маємо котрий рік поспіль ціну, яка аграріїв не влаштовує і приносить їм навіть збитки, коноплі на сьогодні є рентабельними, вони мають попит, ринок є. Є готові бізнес-плани, готові пропозиції. Потрібно дбати про перероблення. Тому що коноплі як сировина це одна справа, а якщо буде на місці перероблятися, то це буде ще рентабельніше», — розповіла керівниця департаменту агропромислового розвитку Валерія Фурманова.

 

Коноплі можна використовувати в будівництві, тваринництві, для виготовлення одягу, в харчовій промисловості і не тільки. Нині в області цю культуру не вирощують, попри те, що вона безвідходна.

Як зазначається, аграріям Кіровоградщини про технології вирощування конопель на науково-дослідному полігоні розповів директор Інституту сільського господарства північного сходу Віктор Кабанець.

Він зазначив, що нині найбільші площі в Україні займають соняшник, кукурудза та соя. Але це культури інтродуковані з американського континенту. А такі культури як ячмінь, пшениця, льон-довгунець, коноплі — є традиційними для Слобожанщини і для України в цілому.

«Костриця — це один із продуктів переробки, використовується у тваринництві, також для виробництва утеплювачів для будівельної галузі. З волокнистої частини цієї культури можна виробляти одяг. Із зерна цієї культури — харчові добавки, олію», — зазначив науковець

Читайте також:

Виконано за допомогою Disqus

Реклама