Сьогодні, 10:30 Олійні

Ціни на сою знижуються на фоні збільшення пропозицій на ринку

За прогнозами експертів, цьогоріч ціна на сою не буде такою хорошою як минулого року, якщо не відбудеться чогось екстраординарного з погляду погодних чи геополітичних викликів.

Про це йдеться у спецпроєкті «Сезон сої 2024: огляд врожайності, цін та прогнозів» на Kurkul.com.

«По-перше, той гравець, через якого торік ми мали високі ціни цього року, отримає високий врожай і загалом ситуація в Аргентині та Бразилії хороша. Тому просідання буде. Ми вже бачимо, що ціна знизилась з 18 000 грн/т до 17 000 грн/т і нижче», — розповів Юрій Гаврилюк, генеральний директор Barva Invest.

За його словами, надходження сої від сільгоспвиробників помітно збільшилося, що стало одним з основних факторів тиску на ціни. При цьому зниження цін помітно сповільнилося і в цілому діапазон закупівельних цін переробників суттєвих коригувань не зазнав, залишаючись в межах 16200-17000 грн/т СРТ.

«Ціна продовжує бути привабливою, а премія на не-ГМ сою вже сягає близько $60/т в порту. Проте важливо розуміти, що це стосується саме якісної не-ГМ сої, вирощеної з дотриманням відповідної технології. Вже були повідомлення в пресі, що переробники повертають сою фермерам через неприйнятність якісних характеристик. Власне це лише підтверджує раніше озвучену проблему використання «сірого насіння» і, як результат — втрати можливості вигідно заробити на своїй діяльності», — зазначив Володимир Пугачов, виконавчий та регіональний директор у Східній Європі Асоціації «Дунайська Соя».

Фермери ж скаржаться на низьку ціну. Як розповів фермер з Волині Іван Ковальчук, цьогоріч ціни на сою такі, що працює ледь не в нуль

«Як виходимо із ситуації? Малі фермери працюють поки в нуль. Самі розумієте — 60 гривень за літр солярки, а пшениця по п’ять. До війни було сім, а солярка по 30», — зазначив він.

За словами фермера, спекотне літо вплинуло на якість сої. Трейдери в Україні ціну знижують, мотивуючи це недостатньою кількістю білка у насінні. Платять від 10 до 16 тис. грн/т. 

«Ціну на закупку сої, звісно, скинули. Причин шукають чимало: від того, що вона неякісна й не має білка, до того, що така ситуація (в країні). Хоча насправді зараз соя дорожчає на експортних ринках. Але людині треба здати, щоб розрахуватися з боргами — і таких багато. Війна має вплив серйозний, але не основний», — розповів заступник голови Асоціації фермерів Волині Олег Галасун.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.