Реклама

Працюємо в нуль: дрібні фермери скаржаться на низьку ціну сої

13 вересня 2024 4747 0
Працюємо в нуль: дрібні фермери скаржаться на низьку ціну сої
Kurkul.com

Через спекотне літо в Україні масовий збір сої стартував раніше, ніж зазвичай. Нового врожаю сої фермери вже намолотили понад 1 млн т

Попри прогнози рекордних врожаїв дрібні аграрії скаржаться на збитки. Як розповів фермер з Волині Іван Ковальчук, цьогоріч ціни на сою такі, що працює ледь не в нуль.

«Рятуємо те, що є. Не було дощів, тому зараз посуха сильна. А рослина від того тріскається і висипається», — зауважив фермер.

Збирає врожай аграрій сам на старенькому комбайні. Вкладати кошти у нову техніку не ризикує через війну. Іван Ковальчук сам жнивує, сам ремонтує техніку. 

«Як виходимо із ситуації? Малі фермери працюють поки в нуль. Самі розумієте — 60 гривень за літр солярки, а пшениця по п’ять. До війни було сім, а солярка по 30», — зазначив він.

Читати за темою: Чим більше в Україні ОЕЗів, тим краще фермеру — думка

За словами фермера, спекотне літо вплинуло на якість сої. Трейдери в Україні ціну знижують, мотивуючи це недостатньою кількістю білка у насінні. Платять від 10 до 16 тисяч гривень за тонну.

«Ціну на закупку сої, звісно, скинули. Причин шукають чимало: від того, що вона неякісна й не має білка, до того, що така ситуація (в країні). Хоча насправді зараз соя дорожчає на експортних ринках. Але людині треба здати, щоб розрахуватися з боргами — і таких багато. Війна має вплив серйозний, але не основний», — розповів заступник голови Асоціації фермерів Волині Олег Галасун.

Він додав, що коли доходить до продажу сої, то дрібному фермеру за неї стільки не заплатять, як тим, хто експортує за кордон.

«Дрібний фермер не отримує відшкодування ПДВ. Великі експортери завжди отримують 20% повернення. Це для держави збитки, а для олігархів прибутки», — підсумував Олег Галасун.

Тим часом, за даними учасників ринку, падіння цін на сою дещо сповільнилось, а її якість покращилась. Раніше учасники ринку повідомляли, що переробники повертають виробникам сою через низьку якість.

Наразі переробники готові платити за сою 16200-17000 грн/т СРТ.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама