Сьогодні, 08:30 Пасіка

Пасічникам розповіли про новітню технологію збирання прополісу

З впровадженням нових гігієнічних вимог, затверджених Мінагрополітики у листопаді 2023 року, пасічники отримали сучасну технологію збирання прополісу.

Традиційні методи, як очищення частин вулика, поступово замінюються використанням спеціальних сіток і решіток, що підвищують ефективність збору. Про це розповів Роман Двикалюк, PhD, голова правління ГС «Асоціація керованого запилення «BeesAgro», у спецпроєкті «Нова технологія збирання прополісу — рекомендації пасічникам» на Kurkul.com.

Як зазначається, технологія отримання прополісу, запропонована Садовниковим А. у липні 1982 р., застаріла, і обладнання та методи збору прополісу за допомогою холстиків більше не використовуються на любительських та промислових пасіках.

Пасічники як правило збирають прополіс двома способами: очищенням частин вулика, таких як верхні та бокові бруски рамок, льотки, стелі, або використанням спеціальних пристроїв для збору прополісу, виготовлених із штучних матеріалів. Перший метод є трудомістким і малоефективним для промислового збору прополісу, тоді як використання сіток і решіток є продуктивнішим та ефективним.

«На сьогодні більшість пасічників використовують сучасні засоби збору прополісу, такі як еластичні сітки та пластикові решітки. Водночас на ринку відсутні пристрої для очищення сіток і решіток від прополісу, що значно ускладнює процес його отримання та підвищує собівартість через ручну працю. Крім того, не у всіх господарствах дотримуються належних гігієнічних умов виробництва», — зазначив Роман Двикалюк.

6 серпня 2024 р. було презентовано серійну модель пристрою для очищення еластичних сіток від прополісу, спроєктовану та виготовлену в Україні. Пристрій розміщено на виробничих потужностях ТОВ «Київоблбджолопром». Впровадження удосконаленої технології отримання прополісу замінило наявну досі технологію, запропоновану в 1982 р. Садовниковим А.

Пасічники мають можливість безкоштовно відвідати ТОВ «Київоблбджолопром» та ознайомитися із запропонованим пристроєм і, за наявності, очистити еластичні сітки від прополісу.

Читайте також: Через засуху врожай меду буде меншим за торішній — пасічник

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.