23 вересня 2024, 09:30, Україна

Погодні умови посилили шкідливість фітофагів на зріджених посівах озимого ріпаку

Нестача вологи в ґрунті та підвищений температурний режим сприяли пришвидшенню дозрівання сільськогосподарських культур, стримували дружнє проростання насіння вже посіяних озимих та проведення повною мірою посіву запланованих. Про це пише Kurkul.com з посиланням на дані фахівців Держпродспоживслужби.

Погодні умови призупинили розвиток хвороб, перш за все плямистостей та гнилей, проте посилили шкідливість фітофагів на зріджених посівах озимого ріпаку.

Так, сходи озимого ріпаку продовжують заселяти хрестоцвітні блішки. Переважно з країв полів ними пошкоджено до 12% рослин у слабкому ступені. Несправжніми гусеницями ріпакового пильщика пошкоджено 1-9% рослин у слабкому та середньому ступенях. Подекуди рослинам культури завдають шкоди білокрилка, капустяна попелиця, гусениці біланів, озимої совки, якими пошкоджено 2-6% рослин.

У господарствах Житомирської, Львівської, Чернівецької областей на 1-4% рослин виявляють прояв альтернаріозу, фомозу, пероноспорозу, кореневих гнилей. За появи ознак хвороб проводять обробки дозволеними до використання фунгіцидами.

Читати за темою:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.