23 вересня 2024, 16:00, Сільгосптехніка

Завдяки правильно підібраній сівалці рентабельність культур можна збільшити на 10-15% — аграрій

ТДВ «Оржицький завод «Райдуга» з Полтавщини має зембанк 2000 га, на якому вирощують озиму пшеницю та ріпак, сою, кукурудзу, соняшник, а також ячмінь. 

Надійним агрегатом, який рік у рік забезпечує високу якість посіву і дозволяє зекономити час та ресурси господарству, стала пневматична сівалка швецького виробника Väderstad — Spirit.

Про це йдеться у матеріалі «Економічна вигода з високошвидкісною сівалкою Väderstad Spirit: що кажуть українські аграрії?» на Traktorist.ua.

З моменту початку використання сівалки Väderstad Spirit у господарстві значно зросла врожайність та ефективність роботи, що збільшило загальну рентабельність вирощування культур приблизно на 10-15%.

«До придбання цієї сівалки, максимальна врожайність пшениці була близько 5 т/га. Зараз ми досягаємо результатів у 7,3 т/га. Це суттєве зростання, яке можна пояснити покращенням якості посіву, дотриманням глибини загортання насіння, а також швидкістю роботи. З цією сівалкою ми обробляємо до 80 гектарів за зміну. Внаслідок цього зменшуються витрати на пальне та скорочується час виконання агротехнічних операцій. Таким чином, у нас сівалка окупилася за один сезон», — розповів агроном господарства Олександр Скиба.

Тим часом торговельний представник «Väderstad Україна» Володимир Свинаренко додав, що сівалка Spirit від Väderstad відрізняється високою швидкістю і точністю посіву. Це забезпечується завдяки особливостям конструкції та використанню передових технологій.

«Сівалка Spirit дозволяє працювати зі швидкістю до 16 км/год, що значно збільшує продуктивність. При цьому вона зберігає високу точність посіву, що важливо для забезпечення рівномірних сходів і високої врожайності», — зазначив Володимир Свинаренко.

При цьому, сівалка Spirit забезпечує рівномірну глибину висіву завдяки прикочувальним колесам та точному налаштуванню тиску на сошники. Це дозволяє отримати рівномірні сходи, що є критично важливим для отримання високих врожаїв. Для різних культур встановлюються різна глибина висіву: для ріпаку — 3 см, для пшениці — 3-4 см, для проса — 3 см, для ячменю — 3-4 см. 

Читати за темою: 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.