Реклама

Сівалка Tempo від Väderstad: особливості будови, переваги та досвід користування

29 серпня 2024 654 0

Існують різні погляди аграріїв на вибір агротехнологій: хтось обирає суцільний висів, хтось точний. Але висновок такий, що всі хочуть мати в арсеналі універсальну сівалку, яка б підходила під всі ґрунти та культури, ціна була доступною, а якість висіву високою. Саме такі характеристики має лінія сівалок Tempo від Väderstad. Про переваги цього агрегату ми поспілкувались з аграрієм Віталієм Рудченком, який вже 3 роки використовує сівалку Tempo V12, а також Володимиром Підвальним, бренд-менеджером «Ведерстад Україна».

Як я обирав сівалку — аграрій Віталій Рудченко ділиться досвідом

Віталій Рудченко обробляє близько 800 га на Волині. Він переконаний ноутільщик і відмовився від будь-якого обробітку ґрунту, навіть під цукровим буряком. У своїй технології він використовує органічні добрива та сидерати. Його агротехнології приносять неймовірну врожайність — цукровий буряк до 80 т/га, а соя — до 5 т/га.

3 роки тому Віталій вирішив оновити сівалку. До того користувався сівалкою HARVEST Multicorn. Але потрібно було щось універсальніше, бо вирощував і кукурудзу, і цукровий буряк, то зупинився на Väderstad Tempo.

«Ми купили Tempo V12. Підкупила універсальність цієї сівалки, адже можна висівати і цукрові буряки, і кукурудзу, сою чи соняшник. Ну тобто не треба якоїсь окремої сівалки для різних культур. Друга задача, яку ми ставили — це гарний, точний висів. Все що хотіли — те й отримали», — розповідає аграрій.

Він каже, що ця сівалка не спеціалізована для посіву по нульовій технології обробітку, але з поставленими цілями справляється.

Читайте також: 10 фактів про сівалки Väderstad Tempo до 10-ліття моделі в Україні

«В конструкції один ряд сошників. На моїх полях сівалка виконує всі задачі, за всіх ноутіллерів казати не буду. Ще одна особливість, що у нас невеликі масиви з середнім розміром полів до 30 га. Відповідно нам її треба перевозити. А в транспортуванні Tempo легка, складається просто», — додав керівник господарства.

Väderstad Tempo V-12 + передній аплікатор добрив FH 2200

Віталій Рудченко агрегатує Tempo V12 з трактором John Deere 6215R, але зізнається що краще сівалка працювала б з трактором на 250 к.с. Також додатково використовує передній бункер для мінеральних добрив або сидеральних культур.

Сівалку придбали в дилера Агросем, 2 роки вона працювала без поломок та сервісу. В цьому році замінили електропривод на одному з висівних пристроїв і вдосконалили закриваючі колеса.  

На питання, чи за 3 роки Tempo V12 себе окупила аграрій відповідає зустрічним питанням: «А ви можете порахувати окупність автомобіля на якому їздите?» Мовляв, купували вони сівалку, де головною задачею була універсальність, надійність і точність висіву.

«У нас невеликий зембанк, тому ми навіть не намагаємось рахувати такі цифри. Єдине скажу, що точний висів виправдав себе. Наприклад, ми почали таким чином сіяти сою і це просто вибух мозку. Тому це є нашим ноу-хау і ми просуваємо цю ідею», — додає Віталій Рудченко.   

Висівний пристрій Gilstring Seed Meter + система PowerShoot = Cівалка Tempo

Важливою у сівалці є її конструкція. І коли ви в інтернет пошуку спробуєте знайти інформацію про лінійку Tempo, то натрапити на інформацію про найдорожчий проєкт від Väderstad, 29 патентів та рекорди цього агрегату. Наприклад, ця сівалка встановила світовий рекорд зі швидкості, коли за 24 години засіяла понад 502 га поля шістнадцяти рядною сівалкою.

В чому секрет сівалок Tempo? Як розповідає Володимир Підвальний, вся особливість агрегату полягає у висівному пристрої Gilstring Seed Meter. Працює він не за допомогою вакууму, як у більшості сівалок, а за принципом надмірного тиску повітря.

«Насінина під тиском повітря вистрілює з висівного пристрою через трубку, а спеціальний датчик фіксує її проліт. У висівному пристрої знаходиться відсікач, який дає змогу власне відсікати зайве насіння, яке прикріплюється до одного отвору більше однієї насінини. Тут також встановлено прямий електропривод без жодних ремінних чи ланцюгових передач», — пояснює бренд-менеджер.

Другою важливим компонентом цього агрегату є система подачі насіння PowerShoot.

«У висівному пристрої насіння знаходиться на отворах диску. Проходять відсікачі і забирають зайве насіння, залишаючи по одній насінині біля одного отвору. З цих отворів посівмат потрапляє до висівної трубки. Навпроти трубки є гумове колесико і коли насіння доходить до нього, то він перекриває повітря. Таким чином насінинка уже не тримається біля отвору так міцно і її під тиском вистрілює у висівну трубку. Далі насіння потрапляє в рядок, який був створений сошником, вловлюється прижимним колесом і далі сім’яложе загортається двома колесами, які розміщені з кожної сторони борозни», — пояснює принцип роботи PowerShoot Володимир Підвальний.

Не менш важливою характеристикою є швидкість цієї сівалки, яку забезпечує система PowerShoot: чим швидше рухається сівалка, тим швидше рухається висівний пристрій. Така високошвидкісна сівба забезпечує ряд переваг. Зокрема, можна сіяти поля більшої площі поля зі збереженням показників якості та точності, що в кінцевому результаті підвищить чистий прибуток.

«Це базова ідея, а далі інженерна думка створила ціле сімейство сівалок Tempo: навісні, напівпричіпні, з більшим бункером, з меншим бункером і т.д. Тобто є різні варіації можна обрати залежно від технології обробітку ґрунту», — розповідає бренд-менеджер.

Сіємо дрібнонасіннєві культури

З прикладу Віталія Рудченка бачимо, що справді цією сівалкою можна сіяти різні культури. Володимир Підвальний, зауважує, що в системі сівалки важливим елементом є підбір дисків.

«Диски можуть мати один чи 2 ряди отворів. Це реалізовано для того, щоб була можливість сіяти насіння різних розмірів. Тобто нею можна сіяти, як традиційну кукурудзу, соняшник, так і дрібнонасіннєвий ріпак, нішеву бавовну чи висівати цукрові буряки», —  розповідає представник Väderstad.

Читайте також: Як правильно обрати сівалку — часті питання, критерії вибору, окупність

Поряд з дисками знаходяться очисні зірочки, які повинні очищати отвори від сміттєвих домішок, половинок насіння. Також біля висівного пристрою встановлено датчик контролю висіву. Він підраховує кількість висіяного насіння, пропуски, двійники і видає всю інформацію в кабіну трактора.

«Глибина висіву витримується за рахунок опорних коліс. Ми рекомендуємо закритого типу колеса, а якщо вологі умови і немає решток на полі, то можна використовувати спецсервісні колеса», —  додає він.

Сівалка агрегатується з технікою від 150-160 кінських сил для 8-рядкового агрегату, а для більшої ширини — починаючи з 225 кінських сил з розрахунку 20 кінських сил на одну висівну секцію.

Одна сівалка на всі випадки життя

Ми писали про універсальність сівалки, але часто цим словом маніпулюють, щоб додати цінності продукту. Для сівалки Tempo це не пуста характеристика, оскільки агрегат:

  • Працює на всіх типах ґрунтів

«Вона актуальна на всі ґрунти світу і працює від Донецької обл. і до США. Все залежить від налаштування агрегату, а якість висіву досягається за допомогою висівного пристрою», — зазначає бренд-менеджер.

  • Можлива зміна міжряддя від 45 см до 70 см та рядків з 8 на 12.

«Вибираючи сівалку слід визначатись, які культури будуть у сівозміні господарства. Якщо аграрій планує вирощувати цукровий буряк, то для нього підійде навісна сівалка на 12 рядків і з можливістю зміни міжряддя з 45 см на 70 см. Саме так робить Віталій Рудченко: своєю Tempo на 12 рядків він висіває цукрові буряки, а тоді знімає чотири секції і сіє 8-рядковою кукурудзу», — розповідає Володимир Підвальний.

  • Підходить, як під класичний обробіток ґрунту, так і для No-till, Strip-till та ін.
  • Може висівати різні культури від кукурудзи і соняшнику, до ріпаку чи бавовни.
  • Підходить і для великих та малих господарств.

«Флагманом є 8-рядкова сівалка Tempo F. Я б рекомендую її для малих господарств до 1 500 га. Для більших — ми пропонуємо 16-рядкову Tempo L16 з одночасним внесенням мінеральних добрив і висівом технічних культур. А для великих господарств і агрохолдингів, які обробляють понад 10 000 є і 24-х рядкові Tempo L», — рекомендує бренд-менеджер.

  • Точність сівби в трьох вимірах — по довжині, глибині та ширині. 
  • Ціна

«Сівалка одна з найкращих, що є на ринку і мабуть, важко порахувати окупність, тому що вона буде залежати від зембанку, культур і технології. Я знаю господарства, які за один сезон окупились, а буває за 2-3. На це впливає маса факторів від вибору культур до карбонових кредитів», — додає представник «Ведерстад Україна». 

  • Легкий сервіс, оскільки служба Väderstad підтримує користувачів техніки в телефонному режимі, на звʼязку дилери, які допомагають з настройками. Також взимку «Ведерстад» проводить навчання для господарств і для сервісних центрів по всій Україні.  

Сівалка один з важливих елементів автопарку аграрія. Бачимо в умовах цьогорічної посухи, наскільки правильний висів допоміг зберегти культури від спеки. Не менш важливою характеристикою є економічна вигода, яку приносить сівалка досягаючи точності висіву. На ринку техніки лінійка сівалок Tempo від Väderstad є одними з найкращих агрегатів, які гарантують швидкість та точність висіву. А з розмов з експертами та аграріями, ми розуміємо, що її справді можна вважати універсальним та надійним агрегатом.

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2024 р.

Виконано за допомогою Disqus
Реклама