23 вересня 2024, 18:00, Пасіка

Жінки-пасічниці з Полтавщини відкрили цех із переробки продуктів бджільництва

На Полтавщині сільськогосподарський кооператив «Свій до свого» відкрив цех із переробки продуктів бджільництва. Про це повідомила пресслужба Полтавської ОВА.

«Розвиток галузі бджільництва на Полтавщині є одним із пріоритетних. Область щороку виробляє понад 3 тисяч тонн меду. П’ять племінних пасік працюють над розведенням бджіл української степової породи. Це перший цех із переробки продуктів бджільництва, який відкрив сільгоспкооператив. Новітнє обладнання допоможе оптимізувати процес та полегшити роботу бджолярів», — зазначив заступник начальника Полтавської ОВА Володимир Когут.

Кооператив був створений у 2020 році, наразі до нього входять 8 учасників.

«Це жіночий кооператив. Жінки-пасічниці об’єдналися для подолання спільних проблем. Загалом у нас близько 300 бджолосімей. Також є племінна пасіка. Залежно від сезону отримуємо від 3 до 5 тонн меду», — розповіла голова кооперативу Тетяна Сенчук.

У цеху наявна камера для декристалізації меду, обладнання для фасування продукції в різні ємності, приготування крем-меду. Також є сушильні шафи, які використовуватимуть для сушіння прополісу та фруктів. Їх використовуватимуть під час виготовлення крем-меду.

Наразі у кооперативі працюють над отриманням сертифікації та реєстрацією виробничих потужностей. Також налагоджують канали збуту.

У планах збільшити кількість учасників, розширити цех, відповідно й виробничі потужності та виготовляти продукцію на експорт. Облаштування цеху стало можливим завдяки участі жінок у програмі підтримки кооперативів проєкту «WeProsper».

Читати за темою:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.