Реклама

Через посуху в Центрі місцями відмічалася загибель сходів озимого ріпаку — агрометеорологи

25 вересня 2024 24 0
Через посуху в Центрі місцями відмічалася загибель сходів озимого ріпаку — агрометеорологи

Агрометеорологічні умови в другій декаді вересня були цілком задовільними для завершення вегетації пізніх сільськогосподарських культур в Україні. Про це йдеться в огляді Укргідрометцентру.

Крім того, сонячна погода сприяла збиранню кукурудзи, сої, соняшнику, гречки, проса, а також накопиченню цукрів у коренеплодах буряків, у плодах та ягодах. 

Разом з тим зазначається, що умови для накопичення вологи в ґрунті були неоднорідними по території країни. Так, у більшості західних, на окремих площах північних та південних областей, де пройшли дощі зливового характеру, вологозабезпечення значно покращилося і було достатнім для проведення сівби озимих культур.

Одночасно в більшості центральних, східних та південних областей (за винятком Одеської) тривав дефіцит опадів, ефективних дощів майже не було або ж їх кількість була недостатньою для формування достатнього зволоження ґрунту. У цих регіонах усього за період 1 червня — 20 вересня кількість опадів не перевищила в основному 40-50% норми.

За експертною оцінкою, на 50% площ під сівбу озимини тривала та поглиблювалася ґрунтова посуха. Підготовка ґрунту до сівби та сівба озимих культур затримувалися через надзвичайно сухий верхній шар ґрунту.

«На засіяних площах озимих культур умови для початкового росту та розвитку рослин незадовільні, місцями в центральних областях відмічалася загибель сходів озимого ріпаку», — додали агрометеорологи.

Читати за темою: Погодні умови посилили шкідливість фітофагів на зріджених посівах озимого ріпаку

До слова, станом на 23 вересня українські аграрії засіяли озимими зерновими 944,5 тис. га (18% від прогнозу). Озимим ріпаком засіяно 862 тис. га (77% до прогнозу). Завершили його сівбу аграрії Волинської, Закарпатської, Рівненської, Тернопільської та Львівської областей. 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама