Сьогодні, 15:00 Овочі

Гуртові ціни на картоплю зросли до найвищого рівня за останні 7 років

Поточного тижня в Україні вчергове зросли ціни на картоплю. Про це повідомили аналітики EastFruit.

Як і очікувалося, нинішнє підвищення цін збіглося з початком масового збирання пізніх сортів картоплі в місцевих господарствах. Сьогодні фермери пропонують до продажу порівняно невеликі обсяги цієї продукції, основну частину вирощеної картоплі вони закладають на зберігання.

Наразі українські фермери пропонують до продажу картоплю по 15-20 грн/кг, що в середньому на 18% дорожче, ніж тижнем раніше.

За словами самих виробників, попит наразі істотно перевищує пропозицію, а більшість виробників воліють закласти максимальні обсяги якісної картоплі для тривалого зберігання. На їхню думку, нинішня ситуація на ринку картоплі сприятиме й подальшому зростанню цін.

До слова, керівник агропідприємства «Чернігівеліткартопля» Ігор Шкурко прогнозує, що у лютому 2025 р. вартість картоплі досягне 30 грн/кг.

Також на ринок продовжують надходити повідомлення про різке зниження виробництва картоплі в господарствах населення північних і центральних регіонів України через посуху.

За словами аналітиків, в аналогічний період 2023 року місцеві виробники реалізовували картоплю в середньому на 65% дешевше, ніж сьогодні. Так, гуртові ціни на картоплю в Україні на сьогодні є найвищими, як мінімум, за останні 7 років. 

Нагадаємо, попри те, що збір картоплі ще триває Україна вже почала імпортувати бульби з Польщі та Литви. Основними причинами імпорту картоплі стали зростання попиту через потреби армії, міграцію населення, а також скорочення локального виробництва в Україні.

Читайте також: Юрій Пудлик: Ми страхуємо себе овочівництвом та тваринництвом 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.