Реклама
Юрій Пудлик: Ми страхуємо себе овочівництвом та тваринництвом

Юрій Пудлик: Ми страхуємо себе овочівництвом та тваринництвом

17 вересня 2024 36 0

Вирощування овочів — бізнес, який після початку повномасштабного вторгнення спробували чи не всі великі агропідприємства. Досвід різний: комусь вдавалось, хтось згодовував вирощене на фермах, хтось жалівся на низьку рентабельність цього бізнесу. Сьогодні ж ми розкажемо про досвід господарства ПАП «Агроінвест», яке торік почало займатись овочами, в цьому році збільшило площі у 2 рази й планує не зупинятись.


 В перший сезон отримали 70 т/га моркви та 70 т/га капусти

В обробітку господарства ПАП «Агроінвест» майже 3 тис. га землі на Тернопільщині.  Вирощують сою, кукурудзу, озиму пшеницю, озимий ячмінь, ріпак та цукрові буряки. Проте війна змусила диверсифікуватись, тому вже 2 роки в господарстві пробують вирощувати овочі.

«Ця ідея була давно. Ще декілька років тому ми хотіли купити господарське приміщення. Локація недалеко від наших полів, там є водойма. Тому думали, що колись створимо овочевий підрозділ, тобто господарство в господарстві. Але минулого року наш працівник, мій дорогий зять, каже: «Чого чекати, давайте вже». Я кажу: «Ми ж не готові, техніки немає, що й до чого не знаємо». Але все ж він переміг. Далі я подзвонив, до свого приятеля Зіновія Максимишина з Агрофірми «Дзвони» і він нам дав свій трактор і першим проконсультував», —  розповідає генеральний директор підприємства Юрій Пудлик.

Морква на полях ПАП Агроінвест

Відтак в перший сезон посадили 5 га моркви, 5 га буряків і 6 га капусти. Вирощували овочі  без поливу. Отримали хорошу врожайність: в межах 70 т/га моркви, 70 т/га капусти, дещо менше буряку. Весь урожай продали. 

Читайте також: Плуг і війна: Втрати фермерів Херсонщини за один сезон

На питання «як почати новий напрям?» Юрій розповідає, що варто не соромитись і питати у колег. Зокрема перед другим сезоном вони обʼїздили безліч овочевих господарств України. Також цього року він відвідав штат Мічиган в США, де за кілька днів об'їздив 13 овочевих господарств. 

«Ще я дізнався, що на Тернопільщину переселилось 2 фермери з окупованого росією Каховського р-ну Херсонщини. Вони займались вирощуванням овочів. То я цих хлопців разом з сімʼями забрав до себе. Зараз вони в нас живуть, працюють і зробили свій внесок у технологію вирощування», — розповідає директор господарства.   

Вклали в техніку та полив 30 млн грн 

Хоча минулого року весь урожай овочів вдалося продати, все ж в господарстві очікували трішки вищу ціну. Проте через відсутність якісного зберігання змушені були продати дешевше. Загалом рентабельність овочевої групи вийшла досить хорошою, тому вирішили і далі розвивати цей напрям.

«За вкладеннями 1 га овочів дорівнює витратам на 20-25 га зернових. За трудовитратами 1 га овочів можна порівняти до 50 га пшениці», — ділиться досвідом Юрій Пудлик.

Система поливу капусти

Минулого року площі під овочами займали 16 га, а цьогоріч — 25 га. За рік спорудили систему поливу з нуля. Все обладнання купили нове. Встановленням зрошувальної системи ізраїльського виробництва займалась компанія зі Львова. До того ж під овочівництво господарство вже купило необхідну техніку: новий трактор, обприскувач, сівалку, гребенеутворювач.

Єдиний процес, який залишається не механізованим — це збір врожаю. Цього року господарство придбало закинуте приміщення колишньої школи. Жартома називають його Hilton. Там живуть люди, які допомагають зі збором. Проте надалі цей процес будуть механізувати.

«Витратили 30 млн грн. Вкладення окупляться не за один рік. Але ми думаємо про майбутнє і над тим, щоб більш масштабно працювати. В планах наростити площі під овочами до 200 га. Але до цього треба поступово йти», — каже фермер.

Окрім нової техніки, в господарстві функціонує вже наявний досі техпарк: комбайни John Deere, трактори Claas, New Holland, DAF. Також є всі ґрунтообробні агрегати, навантажувачі, вантажівки для перевозу збіжжя і т.д.

Техніка господарства

«3 «КАМАЗи» ми віддали на фронт. Чи хтось би мені колись сказав, що я добровільно буду добрі машини просто віддавати на війну? Зараз думка абсолютно інша і ми навпаки питаємо військових, що їм потрібно і робимо все для того, щоб вони могли нас боронити», — додає Юрій Пудлик.

 Овочевий бізнес неможливий без овочесховища

Для всіх овочівників досить гостро стоїть питання зберігання. Адже, якщо ти маєш де зберігати, то продаєш не в сезон і ціна значно вища. Тому господарства намагаються будувати свої овочесховища. В ПАП «Агроінвест» сховища наразі орендують. Туди придбали холодильну установку та понад 200 контейнерів з різною конструкцією. Проте в планах будівництво власного з холодильними установками. 

«Ми побачили, що виходить непогано і, відповідно, ще торік я почав думати про овочесховище. І так вийшов проєкт на 7 000 т. Але ціна питання — $3 млн. Ми розуміємо, що це буде потрібно в майбутньому, але поки не спішимо», — поділився Юрій Пудлик. 

Також в планах почати вирощувати цибулю. Директор господарства каже, що ця культура не потребує великої кількості ручної праці при збиранні, як капуста чи морква. Збирання відбувається механізовано. Не заперечує, що готові також експериментувати з  томатами, перцем та кавунами. 

«Сільське господарство — це лотерея, в якій ми робимо ставки в кілька кошиків. Тобто є культури основної сівозміни. І ми себе страхуємо овочівництвом та тваринництвом. До слова зараз ми будуємо свинокомплекс на 10 тис. голів. Було прийняте таке глобальне рішення займатися овочами і або ми це робимо правильно, або не робимо взагалі», — каже він.

А якщо вам стало цікаво, як вирощують зернові та олійні в ПАП «Агроінвест», то просимо ознайомитись з блогом з АгроЕкспедиції 2024, де ми відвідали поля цього підприємства та дізнались технології вирощування культур.

© Юлія Маковей, Ірина КошкінаKurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus
Реклама