Реклама

Україна почала імпортувати картоплю з Польщі та Литви

25 вересня 2024 37 0
Україна почала імпортувати картоплю з Польщі та Литви

Попри те, що збір картоплі ще триває Україна вже почала імпортувати бульби з Польщі та Литви. Основними причинами імпорту картоплі стали зростання попиту через потреби армії, міграцію населення, а також скорочення локального виробництва в Україні. Про це розповіли аналітики EastFruit.

Як зазначається, з 1 по 23 вересня 2024 року країна вже отримала три вантажівки картоплі:

  • 22 тонни з Литви, вартістю $10,56 тис.;
  • 42 тонни з Польщі, вартістю $20,164 тис.

Аналітики вважають, що імпорт картоплі розпочався у зв’язку з підвищеною потребою у продовольчій картоплі серед місцевих гуртових компаній та роздрібних мереж, а також спекуляцій щодо потенційного дефіциту якісної картоплі поточного сезону.

«Ціни на картоплю активно зростають через високий попит на продовольчу картоплю, що додатково підживлюється чутками про нестачу якісної картоплі нинішнього сезону. Дефіцит внутрішнього виробництва та великий попит на картоплю сприяли значному збільшенню імпорту», — зазначили аналітики.

За даними Державної митної служби (ДМС), у період з січня по серпень 2024 року Україна імпортувала 15 тис. тонн картоплі. Експорт картоплі за цей період становив лише 760 т.

Нагадаємо, керівник агропідприємства «Чернігівеліткартопля» Ігор Шкурко прогнозує, що у лютому 2025 р. картопля може подорожчати до 30 грн/кг, оскільки урожай картоплі цьогоріч значно менший, ніж був у 2023 р. 

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама