2 жовтня 2024, 12:30, Овочі

Ціна картоплі в Україні дійшла майже свого піка — УАВК

Ціни на картоплю б'ють рекорди. Холодна затяжна весна і посушлива осінь змусила картоплярів перенести терміни як посадки, так і збору «другого хліба». Про це йдеться у спецпроєкті на Latifundist.com.

Директор компанії «Агріко Україна» Микола Гордійчук вважає, що на ціну картоплі в Україні впливатимуть не лише внутрішньоринкові обставини, але й ситуація у сусідніх країнах. 

«Як тільки в Україні ціна перевалить за 18-20 грн, відразу стане цікавим імпорт, що й показали останні тижні. Перші відвантаження товарної картоплі з Європи, де цього року хороший урожай коренеплодів, вже почалися», — зазначив власник «Агріко Україна».

За його словами, вже зараз спостерігається дефіцит якісної картоплі.

«Тому і до нового року, і після нового року якісна картопля не буде дешевшою. В першу чергу будуть продавати картоплю, яка погано лежить», — додав Микола Гордійчук.

На думку аналітиків EastFruit, імпорт картоплі розпочався у зв’язку з підвищеною потребою у продовольчій картоплі серед місцевих оптових компаній та роздрібних мереж, а також спекуляцій щодо потенційного дефіциту якісної картоплі в поточному сезоні. Також експерти зазначають, що основними причинами імпорту картоплі стали зростання попиту через потреби армії, міграцію населення, а також скорочення локального виробництва в Україні.

Тим часом виконавча директорка Української асоціації виробників картоплі Ольга Самойліченко вважає, що ціна на картоплю в Україні дійшла майже свого піка і сильно змінюватися не буде. Оскільки збір урожаю продовжується, ринок буде потроху наповнюватися.

Проте керівник агропідприємства «Чернігівеліткартопля» Ігор Шкурко прогнозує, що у лютому 2025 р. вартість картоплі досягне 30 грн/кг.

Читайте також: Юрій Пудлик: Ми страхуємо себе овочівництвом та тваринництвом

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.