Фермер побудує систему зрошення на Миколаївщині

15 липня 2016 88 0
ФГ «Оазис» планує будівництво системи зрошення
postfactum.ks.uaФГ «Оазис» планує будівництво системи зрошення

ФГ «Оазис» (Миколаївська область) планує будівництво системи зрошення на частині насінницьких і товарних полів, повідомив в інтерв’ю Аgrotimes керівник ФГ «Оазис» Василь Блажкевич.

«Таку можливість ми маємо, адже господарство розташоване у заплаві річки Південний Буг, можемо брати воду зі ставка, розташованого за 400 м від річки, що має площу водного дзеркала 15 га. За нашими підрахунками, вартість такого проекту становитиме $6–$8 млн. Ці гроші плануємо брати у кредит. Нам уже розробили проект меліорації земель. Однак проблема у власності на землю: як я вже казав, вся вона орендована. І ми повинні мати тверді гарантії, що через кілька років хтось із власників землі не передумає надавати нам її в оренду, адже ми вкладаємо у цей проект великі кошти. Тож нині ведемо перемовини з пайовиками щодо переукладення договорів оренди земельних ділянок строком на 25 років, щоб ми могли спокійно взяти кредити, вкладати їх у зрошення й спокійно працювати. Ясна річ, якщо люди підуть на такі умови, то орендна плата за землю буде збільшена мінімум удвічі. Ми прорахували, що вже з 4–5 року після запровадження системи зрошення ці кошти почнуть окупатися», — сказав він.

За його словами, люди ставляться до такої пропозиції по-різному. Хтось категорично відмовляється.

«Однак я переконаний, що з людьми можна порозумітися. Наприклад, можна укласти угоду про оренду землі строком на 49 років, і людина отримає добрі гроші, більші, ніж має тепер. Другий варіант — запропонувати пайовикам, які не хочуть, щоб їхня земля була на поливі, іншу ділянку — на богарі. Тобто варіанти є, головне, щоб ми отримали гарантії, що ця земля буде у нас в довгостроковій оренді», — додав він.

Виконано за допомогою Disqus