На Хмельниччині йде боротьба за земельні паї — Апостол

15 вересня 2016 108 0
Що ж відбувається між фермерами і Герегою?
ogo.uaЩо ж відбувається між фермерами і Герегою?

Ситуація, що склалася між власником «Агрохолдингу 2012», нардепом Олександром Герегою і фермерами, це ринкова боротьба за земельні паї українців, а не рейдерство, стверджує в інтерв'ю Аgropolit.com голова громадського Комітету по боротьбі з рейдерством в агросекторі, радник міністра внутрішніх справ, народний депутат VII скликання, кандидат історичних наук Михайло Апостол.

«Давайте забудемо прізвище Герега і подивимося на таку ситуацію комплексно: є орендар, який готовий платити 10% орендної плати з паю. Це добре чи погано? Я не знаю Гереги і не захищаю його, але хто заважає пропонувати таку ж ціну іншим орендарям? Це пайовику вирішувати: віддавати чи ні йому свій пай. Це ринок. Я не вважаю це рейдерством. Я це проходив, коли 2000 р. у сусідньому з моїм районом я взяв паї. Так проти мене війною пішли все керівництво району та керівники тодішніх селянських господарств: чому це я виплачую людям паї, видаю зарплату, погашаю борги, надаю соціальні послуги. Я, виявляється, показував поганий приклад, який міг привести до соціального бунту в районі, бо інші не могли таке робити. Я просто сказав – не крадіть у таких масштабах і всім вистачить», — зазначив він.

За його словами, у людей залишилася єдина цінність і вони хочуть за неї отримати найвищу плату. Головне, щоб це не були іноземці, які хімією витравлять усе село та ґрунт за кілька років.

AgroPolit.com: А вам не здається дивним, що Герега придбав у Вінницькій області велике аграрне підприємство з 40 тис. га і платить там 4%, а за 100 км у напрямку Хмельницької області, де у нього 3 тис. га, – 10%? У чому різниця? Може у тім, що поруч землі агрохолдингу, який належить Президентові?

«Не знайомий із цією ситуацією, думаю вона не пов’язана із цим сусідством. Гереги і Президенти – не вічні, а земля – так. Причину, на мій погляд, потрібно шукати не в цьому, а у вартості корпоративних прав. 4% оренди може бути там, де договори оренди закінчуються не скоро, а 10% – де якраз на підході. Це ринкова боротьба за земельні паї українців, а не політика», — додав Михайло Апостол.

Виконано за допомогою Disqus