7 жовтня 2016, 19:28, Зерно

Через дефіцит Україна докупить жито за кордоном

Жито в останні роки стрімко втрачає популярність у вітчизняних сільгоспвиробників.

Про це повідомив аналітик аграрного ринку Ярослав Левицький, пише «ПроАгро».

У цьому році в Україні намолотили жита менше, ніж коли б то не було — всього лише 380 тис. т, тоді як ще у 2012 р. валовий збір цієї зернової був майже у два рази більшим, а у 2009 р. перевищував нинішній результат втричі. І справа зовсім не у зниженні врожайності зернової культури — навпаки у цьому році аграрії отримали рекордні 27 ц/га, а у поетапному скороченні посівних площ під культурою.

Причина цього — низький попит і практично нульова рентабельність виробництва жита. Обсяг внутрішнього, насамперед продовольчого споживання жита, на цей сезон прогнозується у межах 350 тис. т.

Для порівняння: ще 10 років тому ця потреба становила близько 1 млн т. З огляду на те, що на відміну від пшениці, ячменю і кукурудзи, попит експортерів на жито практично відсутній, вирощувати його у колишніх обсягах не має економічного сенсу.

Однак скорочення обсягів виробництва досягло вже таких меж, що у нинішньому сезоні, як і у минулому, нам не вистачить вирощеного жита і для власного споживання. У 2015/16 МР Україна вперше ввезла з-за кордону 15 тис. т жита, а на додачу до нього ще й 21 тис. т житнього борошна — до цього обсяги імпорту, як правило, не перевищували і десятка тонн. У цьому сезоні закупівлі жита за кордоном можуть вирости вже до 20 тис. т, а житнього борошна — до 25-30 тис. т.

І хоча закуповувати зерно, яке ми ще зовсім недавно у достатній кількості виробляли самі, дещо дискомфортно, однак нічого поганого у цьому немає. Якщо за кордоном купити вигідніше, ніж вирощувати у себе вдома, і якщо при цьому є у кого купити, то зовсім не потрібно лізти зі шкіри геть, щоб самим забезпечити власні потреби. Краще тим часом вирощувати те, що приносить великий прибуток, оскільки при зміні кон'юнктури ринку збільшити виробництво жита ми завжди встигнемо.