Хворобами вражено до 6% озимих — Держпродспоживслужба

6 березня 2017 201 0
На озимих зернових відмічають розвиток снігової плісені, пероноспорозу, альтернаріозу, кореневих гнилей та бактеріозу
agrarnik.comНа озимих зернових відмічають розвиток снігової плісені, пероноспорозу, альтернаріозу, кореневих гнилей та бактеріозу

Аналіз відрощування монолітів озимих культур свідчить про добрий та задовільний стан їх перезимівлі, повідомляє Держпродспоживслужба.

Подекуди у Волинській, Київській, Львівській, Тернопільській, Черкаській областях на 2,3-5% рослинах озимих зернових відмічають розвиток снігової плісені. Пероноспорозом, альтернаріозом, кореневими гнилями та бактеріозом уражено 2-6% рослини озимого ріпаку.

Лабораторним аналізом рослин озимини (з монолітів) виявлено інфекційний запас збудників борошнистої роси, септоріозу, гельмінтоспоріозу, кореневих гнилей, інших хвороб. За подальшого відновлення вегетації відбуватиметься зараження рослин вищевказаними хворобами. Ефективним заходом оздоровлення рослин та покращення стану посівів є ранньовесняне боронування з прикореневим підживленням мінеральними добривами.

У Степу та Лісостепу відмічається загибель 1,5-8% рослин озимої пшениці, жита та ячменю, в осередках Сумської області до 20%. Повсюди загибель рослин озимого ріпаку коливається в межах 1-10%.

За даними відрощування гілок плодових культур Херсонській області виявлена загибель 13% бруньок абрикосу, бруньок вишні та сливи, загибелі яблуні не відмічали.

За результатами перевірки в зерносховищах господарств усіх форм власності виявлена зараженість 4-10% насіннєвого матеріалу озимої пшениці, ячменю комірними шкідниками, зокрема, на 1 кг нараховується 1-3 екземплярів коротковусого борошноїда, зернової молі. У разі виявлення шкідників, партії зерна терміново фумігують дозволеними препаратами.

У господарствах здійснюють фітосанітарний нагляд за посівами озимих зернових, ріпаку, багаторічних трав.

Виконано за допомогою Disqus