Аграрії Рівненщини використовують небезпечний гербіцид

15 березня 2017 374 0
Розпилення гербіцидів у полі
Kurkul.comРозпилення гербіцидів у полі

Два роки тому на Рівненщині почали обробляти поля ацетохлором, від якого вісім років тому відмовилися країни Європи, визнавши його шкідливим. Наші сусіди – Росія та Білорусія теж відмовилися від шкідливого гербіциду, повідомляє ТСН.

З того часу як рівненські аграрії почали використовувати ацетохлор почали страждати селяни, адже під час розпилення речовини, вітер несе його людям на подвір’я. Вони скаржаться на загибель бджіл та дрібної домашньої худоби. Окрім того гинуть городина та жовтіють сади. Також від гербіциду постраждали діти.

Ацетохлор – гербіцид призначений для захисту рослин. Знаходячись у верхньому шарі ґрунту, він знищує бур’яни, ще до появи на поверхні. А також пригнічує ріст пророслих бур’янів.

«Він отруйний, канцерогенний, небезпечний. Цей пестицид має бути заборонений в Україні», – наголосила еколог Алла Войцеховська.

В агрофірмі, яка використовує цей гербіцид запевняють, що вони використовують лише якісні сертифіковані та перевірені препарати. Проти цієї агрофірми вже відкрито кримінальне провадження та впродовж року триває судова експертиза.

Екологи б’ють на сполох та вимагають заборонити небезпечний хімікат. З Міністерства екології до парламенту вже направили законопроект, який заборонить використання небезпечних речовин на полях.

«Мінпрод вважає за необхідне розпочати пошук та розгляд альтернативних замінників ацетохлору, щоб заборона його використання не завдала економічних збитків сільськогосподарським підприємствам», – повідомляє Директор департаменту екологічної безпеки міністерства екології України, Сергій Лук’янчук.

Науковці України заявляють, що при правильному використанні гербіциди не наносять шкоди ані майбутньому врожаю, ані людям, які мешкають поряд.

«Забороняється внесення гербіцидів при температурі понад 25 градусів Цельсія, при швидкості вітру від 2 до 4 м/с», – повідомив завідувач відділу інституту землеробства НАУ Сергій Гаврилов.

Як відомо, замінники даному гербіциду існують, але вони значно дорожчі та потребують кваліфікованих агрономів.

Виконано за допомогою Disqus