BASF розповів українським аграріям про систему Clearfield® Plus

Презентація нової гербіцидної системи захисту соняшника Clearfield® Plus

Служба новин 20 грудня 2016 333 0

Компанія BASF презентувала українським аграріям свою найновішу гербіцидну систему захисту соняшника — Clearfield® Plus. Розповісти про її особливості приїхали до України спеціалісти Бріджит Вестон та Маттіас Пфеннінг, які від самого початку працювали над технологією, на розробку якої компанія витратила понад 10 років. Вони розповіли учасникам конференції про особливості застосування системи Clearfield® Plus.

Гібриди

Інноваційна система захисту соняшника Clearfield® Plus – це ніби картина із двох пазлів. Один із них – це гібриди. За словами Бріджит Вестон, керівника проекту з розвитку гербіцидів для стійких культур у BASF глобальні дослідження, їх масовому вирощуванню передували тривалі дослідження. Зокрема, перед виходом на ринок гібриди системи Clearfield® Plus два роки проходили випробовування на 8 локаціях в різних частинах не лише Європи, а й світу.

«Абсолютно всі гібриди, представлені у системі Clearfield® Plus, створювались без застосування генної інженерії. Також проводилися досліди щодо рівня вмісту олії, які показали, що цей рівень в гібридах з системи Clearfield® Plus вищий, ніж у гібридах Clearfield®. Крім того, завдяки інноваційній системі захисту аграрії отримують більшу врожайність соняшнику та ще кращий захист від бур’янів», — запевняє Бріджит Вестон.

Бріджит Вестон презентує нову систему захисту

Зі словами спеціаліста погоджується агроном ПП «Ланна-Агро» Олександр Зіновець. Підприємство, в якому він працює, знаходиться на Полтавщині у Карлівському районі і має понад 5000 га землі.

«Євро-Лайтнінг® Плюс кращий, ніж Євро-Лайтнінг®. У нас було проведено три досліди, два з яких на гібридах Лімагрейн — ЛГ 5671 та ЛГ 5637. Урожай після Євро-Лайтнінг® Плюс на 2-3 ц/га більший, ніж після Євро-Лайтнінг®. Євро-Лайтнінг® Плюс ми вносили по 2 л/га, норма виливу — 200 л. Урожайність отримали 35-36 ц/га. Євро-Лайтнінг® Плюс краще пошкодив бур’яни на 1-2 дні, і він не так змивався дощем, краще показав швидшу дію та утримувався на поверхні листка» — поділився спостереженнями Олександр Зіновець.

Проте серед гостей конференції були агрономи, які мали власну точку зору на нові системи захисту соняшника Clearfield® та Clearfield® Plus. Зокрема, агроном із Херсонщини Дмитро Онищенко зазначив, що потрібно більше часу і більше гібридів, щоб оцінити інноваційну розробку «на повну». Адже навіть систему Clearfield® в ТОВ «Хлібодар» оцінили не відразу, а лише тоді, коли посіви почали страждати від вовчка.

«У 2017 році плануємо віддати 1300 га під системи Clearfield® та Clearfield® Plus, з них половина буде під Євро-Лайтнінг® Плюс. Спробуємо. Я зіграю на співвідношенні «ціна-якість»: використаю мінімальну норму витрати Євро-Лайтнінг® Плюс і стійкі до 7 рас вовчку гібриди», — розповідає Дмитро Онищенко.

Гербіциди

Про гербіциди із системи захисту соняшника Clearfield® Plus розповів аграріям Маттіас Пфеннінг, менеджер з технічної підтримки Clearfield® в Європі, Африці, Середньому Сході, Центральній Азії. У BASF його жартома називають «богом» Clearfield®. Він працює у компанії понад 30 років.

Матіас Пфеннінг під час виступу

Маттіас Пфеннінг зазначив, що надто раннє обприскування може не забезпечити бажаного результату. Євро-Лайтнінг® Плюс передбачає ґрунтову дію та при дотриманні технології запобігає проростанню бур’янів протягом усього сезону. Аграріям, яким доводиться працювати в надто посушливих умовах, спеціаліст порадив використовувати також гербіцид Пульсар® Плюс, який спеціально розроблявся для кліматичних умов з мінімальними опадами. Порівнявши системи захисту соняшника конкурентів із виробничою системою Clearfield® Plus, Маттіас Пфеннінг дійшов висновку: рівних по ефективності їй немає. Він також порадив аграріям дотримуватися сівозміни та чергувати використання гербіцидів різного способу дії.

«Якщо порівнювати з іншими системами захисту, то різниця в тому, як діють гербіциди. Наприклад, одні контролюють дводольні, але абсолютно не контролюють злакові бур’яни, і вони ефективні проти вовчка тільки на його початкових стадіях і дуже короткий час. Наша система контролює і дводольні бур’яни, і злакові, а також забезпечує тривалий захист від вовчка. Великою перевагою Clearfield® Plus є те, що вона захищає посіви від амброзії, чого більше не зустрінеш на ринку гербіцидів», — розповідає про технологію Маттіас Пфеннінг.

А Віталій Ворона, аграрій із Сумщини, розповів нам, як виробнича система захисту соняшника Clearfield® Plus показала себе на полях Українсько-Голландської агрокомпанії.

Глядацька зала була переповнена

«Система захисту досить гарна, по контролю бур’янів особливо. Ми не отримали максимальної врожайності, бо сіяли гібриди, які не дуже добре себе показують у кліматичних умовах нашої області, я вважаю. Проте, наступного року на ринок мають вийти гібриди компаній, які добре у нас ростуть, тому ми будемо йти в бік Clearfield® Plus і сподіваюся, матимемо гарний результат», — розповів він.

Підказки агрономам

У фіналі зустрічі агрономи, які зацікавилися інноваційною системою захисту соняшника від BASF, отримали підказки від технічного менеджера з розвитку продуктів на ріпаку та соняшнику Олени Міхєєвої. Вона розповіла про норми використання гербіцидів у залежності від конкретних умов та наголосила, що гербіциди максимально ефективно діють лише «у зв’язці» зі спеціально створеними гібридами.

Презентація нового продуктц пройшла з успіхом

«Якщо на полі присутні бур’яни, які легко піддаються контролю, досить буде норми 1,6 л Євро-Лайтнінг® Плюс. Якщо поле уражене бур’янами, які важко піддаються контролю (амброзія, осот) і вони знаходяться у оптимальній фазі росту, тоді можна використовувати 2 л Євро-Лайтнінг® Плюс. Якщо фермер хоче отримати максимальну ефективність, або ж якщо на полі дуже багато бур’янів, а особливо амброзії, тоді найкращий варіант 2,5 л Євро-Лайтнінг® Плюс на 1 га. Якщо є проблеми з вовчком і використовуються гібриди стійкі до 5-7 рас, тоді рекомендується мінімальна норма використання Євро-Лайнтнінг® Плюс 1,6 л. Якщо вирощуються гібриди, які не мають толерантності до вовчка, то необхідна норма використання гербіциду від 2 л, або ж максимальна 2,5 л», — розповіла Олена Міхєєва.

Маріано Етчеверрі, керівник технічного відділу компанії BASF в Україні, Республіці Молдова та країнах Кавказу, підсумував зустріч з аграріями словами: «У вас є потреби – BASF має для них рішення». Одним із таких рішень є інноваційна виробнича система Clearfield® Plus, яка з’явиться в повному обсязі на українському ринку вже у 2017 році.

Людмила Лутицька, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою