Територія України є зручною для вирощування трюфелів (ОПИТУВАННЯ)

17 березня 2017 244 0
Чорні трюфелі
gribnikoff.ruЧорні трюфелі

Територія України є дуже зручною для вирощування трюфелів, адже у нас сприятливий континентальний клімат і достатня кількість вологи. Конкуренції у вирощуванні трюфелів немає. При цьому не варто боятися обвалу цін на цей продукт. Про це заявив засновник ферми «Sunberry Ukraine» Олександр Джига виданню hyser.com.ua.

За його словами, найлегше вирощувати чорний трюфель. А найдорожчим є трюфель італійський (п’ємонтський) білий, його ціна – від €2 тис.до €6 тис. за кілограм.Існує два варіанта створення плантації трюфелів. Перший – полягає у висаджуванні «заражених» спорами трюфелів саджанців дерев. Другий спосіб – висаджування спорів грибів на вже існуючі плантації дерев, які і стануть «господарями» для трюфеля. Максимальний врожай можна отримати через 20 років. На одній території гриб може приносити врожай протягом століття. Тому для вирощування трюфеля існує і третій варіант, так би мовити, бонусний. Є шанс знайти плантації, які були посаджені, ще за часів Російської імперії.

Вартість одного саджанця ліщини чи іншого дерева, на якому вже є спори трюфеля – €10.Проте, не варто розраховувати на миттєвий дохід. Початкові витрати є значними, а перший значний дохід буде приблизно на десятий рік — €1800 з гектара, ще за десять років – €43200. І це при вирощуванні найдешевших грибів. З найдорожчого, п’ємонтьського трюфеля, за 20 років дохід з гектара становитиме €350900. Це не враховуючи доходу з горіхових дерев, у корінні яких ростуть гриби.

В Україні офіційно продавати трюфелі неможна. Цей вид грибів занесений до Червоної книги. Незважаючи на це, ресторани із радістю купують трюфелі.

Виконано за допомогою Disqus