Розмір орендної плати за паї може знизитися — експерт (ОПИТУВАННЯ)

27 березня 2017 405 0
Нармативно-грошова оцінка  земель сільгосппризначення покликана показати об'єктивну вартість землі при використанні у сільгосппвиробництві
ukrjurist.com.uaНармативно-грошова оцінка земель сільгосппризначення покликана показати об'єктивну вартість землі при використанні у сільгосппвиробництві

Дуже багато договорів оренди саме щодо земель сільгоспризначення приватної власності зав'язано на нормативно-грошовій оцінці землі. За умови зміни її вартості відбудуться зміни в орендній платі.

Про це розказав у інтерв’ю газеті «Експрес» завідувач кафедри землевпорядного проектування Національного університету біоресурсів і природокористування України Андрій Мартин.

Однак коли власник земельної ділянки та орендар домовляються про оренду, то формально вони не зобов'язані орієнтуватися на нормативно грошову оцінку землі.

«Коли візьмемо за приклад Херсонську область, де нормативно-грошова оцінка зменшиться десь на третину, то там має відбутися й зменшення орендної плати на стільки ж. Бізнес може сказати, мовляв, оцінка знизилася, знижуймо орендну плату. Впевнений, що будуть підприємці, які захочуть платити менше селянам за оренду землі. Селянам таке, звичайно, не сподобається. Усе це може мати негативні соціальні-економічні наслідки», — говорить експерт.

Нагадаємо, набула чинності нова Методика нормативної грошової оцінки земель сільгосппризначення, яка покликана показати об'єктивну вартість землі при використанні у сільгосппвиробництві.

«Коли її розробляли, то прораховували, який прибуток сьогодні реально дає один гектар. Зокрема, визначали земельну ренту, тобто те, що, так би мовити, заробила ділянка своєму власнику, далі її капіталізовували через ставку НБУ й таким чином прораховували вартість земельної ділянки», — розповідає Андрій Мартин.

За словами Андрія Мартина, нова оцінка буде трохи нижчою за чинну. У масштабах держави рілля подешевшає з 30,9 до 27,5 тис. грн, багаторічні насадження — із 59,3 до 52,8 тис. грн, сіножаті — із 7,3 до 6,5 тис. грн, пасовища — з 5,7 до 5,1 тис. грн за гектар. У деяких регіонах, зокрема там, де сільське господарство прибуткове, нормативно-грошова оцінка зросте. В інших — наприклад, на півдні країни — зменшиться на третину.

Виконано за допомогою Disqus