Наліт сільгоспавіації в Україні скророчується не зважаючи на збільшення оброблюваних площ

11 жовтня 2017 95 0
Літак оброблює поле
pixabay.comЛітак оброблює поле

Незважаючи на збільшення оброблюваних площ, наліт авіаційної техніки постійно скорочується. Так, в 2016 р він склав 16,7 годин, зменшившись на 26% в порівнянні з роком раніше.У 1 півріччі 2017 скорочення нальоту ще більш вражаюче — на 49% в порівнянні з аналогічним періодом 2016 р. Про це повідомляє pro-consulting.ua.

Такий парадокс пояснюється оптимізацією використання авіаційної техніки для економії трудових і моторесурсов, і підвищення рентабельності роботи.

В 2016 р. обсяг посівів, оброблених з повітря, збільшився на 20,8% в порівнянні з 2015 і досяг 484,7 тис. га. Тенденція продовжилася і в 1 півріччі 2017 р., коли такі площі зросли ще на 1,5% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, склавши 150 тис. га. З цієї статистики можна зробити висновок не тільки про зростання обсягу послуг сільськогосподарської авіації, а й про те, що основна частина таких робіт традиційно припадає на другу половину року.

Не дивлячись на всі переваги застосування сільгоспавіації, у неї є один істотний недолік в умовах економічної кризи. Це досить висока вартість надання послуг. Багато підприємств змушені використовувати більш дешеві варіанти обробки полів незважаючи на втрати врожаю, які неминучі при наземних роботах.

Для більшої доступності своїх послуг і мінімізації фіскального навантаження, деякі компанії змінюють організаційно-правову форму своєї діяльності на приватні підприємства. Через це кількість юридичних осіб, що виконують авіаційну обробку полів зменшилася з 26 компаній в 2016 р., до 17 — у 2017р.

Пошук шляхів здешевлення послуг приводить до тренду використання безпілотних апаратів, які набагато вигідніше задіяти для обробки і моніторингу невеликих територій посівів.

Виконано за допомогою Disqus